Milli Şairimiz Mehmet Akif’i Rahmetle Yad Ediyoruz!

Her milletin tarihinde derin izler bırakmış şahsiyetler vardır. Şüphesiz ki bunlar milleti millet yapan değerlerdir. Mehmet Akif Ersoy da Türk Milletinin tarihinde ve gönüllerinde taht kurmuş milli bir şairimizdir.

Mehmet Akif, Türk Milleti için sadece İstiklal Marşı’nın yazarı değil; O, vatan, millet, bayrak, hürriyet ve bağımsızlık kavramlarının karşılığıdır. O, sadece bir şair değildir, Kurtuluş Savaşı’nı 10 kıtaya ve 41 mısraya sığdıran büyük bir düşünce adamıdır.

Milli ve manevi değerleri yüreğinde hisseden, bilgisini, heyecanını, umudunu milletiyle paylaşan milli mücadele harekâtının başlamasına, bağımsızlık ruhunun alevlenmesine öncülük eden şahsiyetlerden birisidir Mehmet Akif Ersoy...

Mehmet Akif, özü sözü bir olan bir şahsiyettir. Onun bu tavrını şiirlerinde de görmekteyiz. O yüzden Akif’i anlayabilmek, onun fikir, düşünce ve ruh yapısını idrak etmek için şiirlerini okumak, anlamak, özümsemek ve analiz etmek gerekir.

Akif’in şiirleri edebi metinler değildir. Dönemin gerek ülke içerisinde gerek ülke dışında harici ve dahili olaylara ışık tutan birer tarihi vesikalardır. Bundan dolayı Mehmet Akif’e İstiklal Savaşı’nın manevi lideridir demek daha doğru olur.

Mehmet Akif, kendi kişiliği, bilgisi ve görgüsüne özgü bir yapıyla bütün İslam Dünyası’na ışık tutmuş, bir gönül ve akıl eri olarak gerçeklerle toplumun yüzleşmesini de sağlamıştır.

Sessiz ve sakin bir hayat yaşayan milli şair Akif, Türk milletinin bütün hasletlerini benliğinde özümseyerek, İstiklâl Marşı’nda ve Çanakkale şehitlerine şiirinde milli duyguları zirveye taşımış ve halkın duygu ve düşüncelerine tercüman olmuştur.

“Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl! / Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl. / Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl;
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet; / Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklâl.”

İstiklal harbini zafere götüren süreçte kürsülerdeki konuşmalarıyla, at sırtında yaptığı seyahatlerle, binbir zahmetle çıkardığı dergilerle insanlığı aydınlatmış, umut ışığı olmuştur. O sadece istiklal şairi değildir, mücadeleci, cimrilikten nefret eden, vatansever, yalansız güvenilir ve sözünde duran özellikleri ile örnek bir insandır... 20 Aralık 1873’ de doğup 27 Aralık 1936 yılında vefat eden. Milli Şairimiz Mehmet Akif’i Saygıyla rahmetle yad ediyoruz. Ruhu şad mekanı da Cennet Olsun !