Okul çağı çocuklarında beslenme

Okul çağı döneminde sağlıklı beslenme; çocukların derslerde ki başarısını etkileyen oldukça önemli bir konudur. Ancak yeterli ve dengeli bir beslenme çocukların yeterli fiziksel ve zihinsel gelişimlerini sağlayabilir. Aynı zamanda okul çağında kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları çocukların ileri yaşamlarında bu beslenme alışkanlıklarını sürdürmelerine ve sağlıklı bir birey olmalarına katkı sağlar.

Yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğu ortaya konmuştur.

Okul çağı çocuklarının sağlıklı beslenmelerinde birçok kişiye görev düşmektedir. Öncelikle çocuğun öğretmeni, ailesi, okul yönetimi ve yiyecek- içecek hizmeti sağlayan kuruluşlar vb.

Okula başlayan öğrenciler günlerinin büyük bir kısmını okulda geçirmektedirler ve bu nedenle ailelerinden çok öğretmenleriyle birlikte olmakta, kendilerine öğretmenlerini örnek almakta, doğru bilgi ve alışkanlıkları öğretmenlerinden kazanmaktadırlar. Bunun yanı sıra aynı süre zarfında öğretmenlerde çocukları gözlemleme fırsatı bulmaktadırlar. Bu nedenle öğretmenler öğrencileri temel beslenme bilgileri konusunda aydınlatmalı, kazanılan bilgilerin davranışa dönüştürülmesini desteklemeli, yanlış beslenme alışkanlıklarına zamanında müdahale etmeli, kendi beslenme davranışlarıyla çocuklara örnek olmalı ve çocukların büyüme- gelişmelerini dikkatlice takip etmelidir. Bunun yanı sıra okul yönetimleri yiyecek- içecek hizmeti sağlayan kuruluşları dikkatlice denetlemeli ve sağlık kurallarına uygun besinleri öğrencilere sağlamaya çalışmalıdır. Ailelerde çocuklarının sürekli takipçisi olmalı ve doğru beslenme alışkanlıkları konusunda örnek olmalıdırlar. İşte okul çağı beslenmesinde dikkat edilmesi gereken püf noktaları;

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kahvaltı öğününü atlamak çocukta yorgunluk, halsizlik, dikkat dağınıklığı yaratabilir. Kahvaltı yapan çocukların, yapmayanlara oranla okulda daha başarılı oldukları araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Çocukların kemik ve diş gelişimi için günlük 2- 3 su bardağı süt veya yoğurt ve 1 kibrit kutusu kadar peynir tüketmeleri gerekmektedir.

Çocukların tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli bir biçimde alması oldukça önemlidir. Bu nedenle her öğünde süt, et, sebze- meyve ve tahıl grubundan bir yiyeceğin bulundurulması şarttır.

Okullarda Sağlık Banklığınca hazırlanan ve okullara gönderilen örnek menüler esas alınarak yemek menüleri oluşturulmalıdır.

Tüm gün eğitim veren okullarda bulunan yemekhane menülerinin bir diyetisyen tarafından çocukların ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanması gerekmektedir.

Gün boyunca zihinsel ve fiziksel performansın üst düzeyde tutulabilmesi adına ana ve ara öğünler yapılmalı, öğün atlanmamalıdır.

Ara öğünlerde enerji ve yağ oranı yüksek yiyecekler yerine taze- kuru meyveler ve süt- süt ürünleri tercih edilmelidir.

Açık havada satılan veya pişirilen, uygun ortamda hazırlanmayan ve saklanmayan besinlerden çocukların uzak durmasını sağlamak önemlidir. Bu tür besinler hem çocuğunuzun büyüme gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besin öğesi ihtiyacını karşılayamaz, hem de besin zehirlenmesine neden olabilir.

Çocuklarınızın beslenme çantalarını akşamları kontrol edin. Beslenme çantasının dolu gelmesi onun başka bir şeyler yemeyi tercih ettiğinin göstergesidir. Ancak bu durumu çocuğunuzu suçlamadan onunla sohbet ederek irdeleyin.