Rabbim Binbir Çeşit Zenginlik Vermiş?

Ülkemiz sahip olduğu ekolojik değerler sebebiyle birçok bitki türünün ana vatanı olduğu bir gerçektir. 11 binin üzerinde bitki çeşitliliği ile büyük bir zenginliğe sahip olan Türkiye’de, tıbbi ve aromatik bitkiler, bu zenginliğin önemli bir parçasıdır. Onlarca çeşidi ticarete konu olan tıbbi ve aromatik bitkilerin ihracatından Türkiye milyonlarca dolar kazanç sağlıyor.

Ülkemiz, Anadolu toprakları, hemen her alanda müthiş bir üretim kaynağıdır ve bu tarımda, bitki yetiştiriciliğinde de böyledir. Ülkemizin birçok coğrafyasında birçok farklı şifalı bitki yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Türkiye’nin tam orta yerinde olması nedeniyle aynı mevsim içerisinde farklı bölgelerin iklim koşullarının yaşandığı Yozgat ilinin, farklı folklorik özelliklerini bünyesinde barındırmasının yanında tıbbi ve aromatik bitki çeşitliği bakımından da zengin olduğu biliniyor.

Bu konuda yapılan çeşitli araştırmalarda, Türkiye’nin bitki florasının zenginliğinin, Avrupa ve Dünya’daki pazar hacmi ve öneminin oldukça büyük olduğuna dikkat çekiliyor; zengin floranın önem arz eden büyük bir kısmını tıbbi ve aromatik bitkilerin oluşturduğu biliniyor.

Yozgat’ın iklim, toprak özellikleri, coğrafi yapısına bağlı olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin doğal olarak yetiştiği, oldukça geniş bir bitki türünü kapsayan ilde bitki türleri yetiştiriciliği ve yetişme alanlarının bölgesel farklılıklar gösterdiği bildirildi.

Ekinezya, kekik, yabani nane, salep ve siyah buğdayın Yozgat’ta yetiştiriciliğinden ziyade bölgede doğal ortamda yetiştiği kaydedildi. Yozgat’ta özellikle kekik ve yabani nane popülasyonunun diğer türlere oranla daha fazla olduğuna dikkat çekilerek, raporlarda “Özellikle kekik ve nane türlerinin toprak ve iklim isteklerine bakıldığında, bölgenin toprak ve iklim koşulları bu türlerin yetiştiriciliği açısından oldukça uygun olduğu” ortaya çıkarıldı.

Elde edilen sonuçların tıbbi ve aromatik bitkilerin Yozgat’ta desteklenmesi halinde yetiştiriciliğin büyük bir potansiyele sahip olacağının altı çizildi..

Yozgat il genelinde, yabani nane ve kekik bitkisinin yetiştiği belirlendi. Bölge genelinde yayılış gösteren yabani nane, dere yatakları ve sulak arazilerde kekik ise, dağlık arazilerde kıraç alanlarda ve meralarda yetiştiğ aktarıldı. Salep bitkisinin daha çok Yozgat’ın doğu kesimine ormanlık alanlarda bulunduğu, salebin ekonomik değere sahip olduğu açıklandı.

Bilinçsizce toplama sonucunda salep popülasyonun bölgede azaldığı, bitki varlığını tehlike altına soktuğu ifade edildi. Yozgat’ta ekinezya bitkisine de çok sık rastlanmadığı belirtilerek, “Ekinezya ilkbahar aylarında bazı bölgelerde çok az olarak doğal ortamında yetişmektedir. Bölgede karabuğday bitkisinin doğal yetişme alanı bulunmamaktadır.

Sarıkaya ilçesinde profesyonel anlamada ilk olarak ekinezya ve karabuğday bitkilerinin yetiştiriciliği yapılmıştır. Yetiştiriciliği yapılan ekinezya ve karabuğday bitkilerinin toprak ve iklim özelliklerine uyumları dikkat çekmiştir. Bu bitkilerin hasadıyla birlikte oldukça önemli oranlarda verim alınmıştır. Doğal ortamda yetişen yüzlerce bitki türü mevcut olup bunların değerlendirilip ülke ekonomisine kazandırılması gerekiyor. Rabbim her şeyi insanlığın hizmetine sunmuş; verdiği tüm nimetlere şükür elhamdüllah !...