Ramazan İle Gelen İyilik

Bilim ile dinin beraber ilerlediğini biliyormuydunuz ?

Buna son zamanların en popüler beslenme şekli olan aralıklı oruçun çıkış noktasının ramazan ayında tutulan oruç olduğu örneğini verebiliriz. Fakat faydalı olabilmesi için dikkate alınması gereken şeyler vardır elbette.

Ramazan ayında neden kilo alınır?

Oruçluyken uzun bir süre bir şey tüketilmediği için kan şekeri düşebilir. Oluşan açlık ile beraber bir an önce yemek yeme ihtiyacı oluşur. Bu sebeple acele yemek; az çiğnenen lokmalar, sindirilemeyen besinler, hareketsizlik, içilen su miktarının düşmesi sonucu kilo alımı gerçekleşebilir.

İftarda sağlıklı seçimler

Oruç açarken hurma, zeytin, peynir, gibi kahvaltılıklar iyi birer alternatiftir. Su da oruç açarken sağlıklı seçenekler arasındadır. Devamında çorba içilmeli. Bir süre mola verilmelidir. Mola verilmesinin sebebi tüketilen besinin sindirim sisteminde ilerleyebilmesi içindir. Sonrasında az yağlı et yemekleri, baklagiller, mevsim sebzeleri, zeytinyağlılar, salata, yoğurt ideal gıdalardır. Tatlı tercihi hafif ve sütlü tatlılar arasından seçilmelidir ve iftardan bir saat sonra seçim yapılmalıdır.

Sahurda sağlıklı seçimler

Sahurda tüketilen besinler ertesi gün orucunun nasıl geçeceğinin belirleyicisidir. Sahurda yapılan en büyük yanlışlar; sadece su içmek, gece yiyip yatmaktır. Gece düşen metabolizma hızı dolayısıyla tercih edilen ağır yemekler yağa dönüşebilir ve karın-kalça bölgesinin yağlanma riskini artırır.

Sahurda yapılacak güzel bir kahvaltı, ertesi gün orucunu rahat geçirebilmek için idealdir. Peynir, yumurta, süt, lifli gıdalar ideal tercihlerdir. Susuzluğu artırabileceğinden zeytin yerine 4-5 ceviz veya 10-15 badem, fındık gibi seçimler, 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı güzel tercihler olarak değerlendirilebilir. Tercih edilen ana yemek ise; kıymalı veya tavuklu sebze yemekleri, baklagiller, makarna, mercimek eklenmiş tahıllı çorbalar olmalıdır.

Sıvı olarak; ayran, bitki çayları, az şekerli içecekler ve bol su tercih edilmelidir.

En önemlisi ise egzersiz, her ne tüketilirse tüketilsin alınan kalori, yakılan kaloriden az olmalıdır.

Sağlıkla kalın, sağlıklı yaş alın.