Sağlıklı beslenme de antioksidan ve önemi..

Değerli okuyucularım ben Salih Koştan. 1982 Yozgat doğumluyum, Gıda mühendisiyim. İlk orta ve lise eğitimimi Yozgat ta bitirdim. Üniversite eğitimimi Bursa/Uludağ Üniversitesinde tamamladım.

SAĞLIKLI BESLENME DE ANTİOKSİDAN ve ÖNEMİ..

Sağlıklı beslenme denildiği zaman aklımıza ilk antioksidan gelir. Antioksidan günlük hayatımızda kullandığımız bir terimdir, adını sıklıkla telaffuz etmekteyiz. Antioksidan ne anlama gelmekte vücudumuza faydaları ve hangi ürünlerde antioksidan vardır öğrenelim.

ANTİOKSİDAN NEDİR?

Vücudumuzda serbest radikaller bulunmaktadır, bunlar reaksiyonla etkileşime girer. Vücudumuza giren serbest radikallerin hücrelere verdiği zararı minimize eden, yavaşlatan veya önleyen bileşiklerdir. Antioksidanlar vücutta bulunan serbest radikaller ile savaşır. Yani antioksidan serbest radikalleri vücuttan atmak ve temizlemek için çalışır.

BAZI ÖNEMLİ ANTİOKSİDANLARI TANIYALIM

Antioksidan bileşikler arasında önemlilerinden likopen, flavonoidler, beta karoten, askorbik asit bulunmaktadır.

LİKOPEN: Meyve ve sebzelere kırmızı renk veren doğal bir pigmenttir.

Özellikle Prostat kanseri, kalp hastalıkları, meme kanseri, astımın önemli oranda azalttığı gözlemlenmiştir.

Domates, karpuz, pembe greyfurt, kuşburnu, kiraz, kayısı gibi ürünlerde bulunmaktadır.

FLAVONOİD: Hayatımızda tüketmiş olduğumuz birçok meyve sebzede bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser ve hastalıklı hücrelerin çoğalmasını engelleyen bir antioksidandır.

Elma, çilek, üzüm, kırmızı pancar, kırmızı lahana, patates, soğan gibi ürünlerde bulunur.

BETA-KAROTEN: Meyve ve sebzelere kırmızı ve turuncu rengi veren bir pigmenttir. Vücutta depolanan güçlü bir antioksidandır.

Kanser oluşumunu önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, tokluk hissi verir, toksik maddelerin vücutta atılmasında rol modeldir.

Havuç, brokoli, ıspanak, marul, roka, dereotu, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerde portakal, kayısı, şeftali, kavun, karpuz gibi meyvelerde bulunmaktadır.

ASKORBİK ASİT (C VİTAMİNİ)

Halk dilinde C vitamini olarak adlandırılır. Kalp damar hastalıkları ve çeşitli kanser hastalıklarının riskini azaltmasında önemi bir etkendir. Hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Maydanoz önemli orada C vitaminine sahiptir. Limon, portakal, mandalina, greyfurt, ananas, çilek gibi meyveler ve yeşil biber brokoli, ıspanak, lahana gibi sebzeler yüksek oranda C vitamini içerir.

Antioksidanlar şüphesiz ki vücutta serbest radikallerin uzaklaştırılmasına yol açar, bu esnada bağışıklık sistemi ve vücut direnci yükselir. Kalp damar hastalıkları, Alzheimer gibi birçok rahatsızlığa karşı korur. Beyin fonksiyonlarının sağlıklı ilerlemesinde yardımcı olur. Cilt sağlığında önemli bir etkendir. Özellikle A ve C vitaminin yeterli miktarda vücuda alınması ile katarakt hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Antioksidanların vücuda fazla alınması oksidatif stresi artıracak olup olumsuzlukları beraberinde getirir. Ayrıca dışarıdan antioksidan takviyesi alınacaksa hekim kontrolü ile alınması önem arz eder.

Hayatımızda tükettiğimiz önem arz eden bazı antioksidanları tanımış olduk. Hayatımızda tükettiğimiz ürünleri bilinçli bir şekilde almak gerektiğini ve sağlıktan önemli bir şeyin olmadığını vurgulamak isterim. SAĞLIKLI YAŞAM HER BİREYİN HAKKIDIR.

Sağlıklı yaşamlar diliyorum..