Şehrimize Yatırım Yaparak ve Üretimi Artırarak Kalkınabiliriz !

Yerköy Şefaatli ilçelerimiz arasında uzanan Karanı Derenin Islah edilmesiyle ilgili düşüncelerimi yazarak ifade etmiştim. Zaman zaman yazmaya da devam ediyorum. Ilıman iklimi ve verimli topraklarıyla bölgenin meyve üretimi ve seracılık yapmaya oldukça uygun bir alan olduğunu dile getirdim. Şüphesiz ki, bölge ılıman bir bölge olup özel mülklerin olduğu bir alandır... Ancak değerlendirmek için müsait bir bölgedir.

Zaman zaman Yozgat idarecileri, siyasileri ve devlet adamları Karanı Derenin Islah edilmesini gündeme getiriyorlar. Bu bölgede bazı çalışmaların başlatılacağını da ifade ederler olmuştu. Ancak henüz bir çalışma başlatılmış değil.
Burasıyla ilgili projeler hazırlanıp ilgili kurumlara gönderilebilir, Yerköy ya da Şefaatli belediyesi bu projelere öncülük edebilir. Amaç Karanı Deren’in güzelliğinin ve ılıman ikliminin değerlendirilmesidir.

Özellikle şunu ifade edelim ki; Yerköy ve Sekili Ovası mutlaka sulu tarıma açılmalı ve bu vermli geniş ova sebze ve meyve üretimine kazandırılmalıdır. Aydıncık Ovası, Kazankaya Vadisi, Sorgun seraları bölgemiz için oldukça önemli mekanlardır. Kaplıcalarımız, yer altı zenginliğimiz ve verimli ovalarımızla Yozgat, tarım ve ziraat İçin oldukça bakire bir bölge durumundadır diyoruz.

Karanı Dere Vadisi: Yerköy den başlayan vadi Şefaatli ilçemize kadar devam ediyor. Malumunuz İçerisinden tren hattı geçiyor. Derin havzası nedeniyle bölgede sıcak bir iklim yaşanıyor. Çalılık, meyvelik, ağaçlık, yeşillik ve sulak bir vadi konumundadır. Delice Irmağı kıvrılarak vadiyi boydan boya yarıp geçiyor. Yerköy de bulunduğumuz dönemde arkadaşlarla bu vadide zaman zaman balık tutmaya giderdik.

Başta ayva, erik, elma, kiraz, ceviz, iğde, vişne ve kaysı olmak üzere bir çok meyve yetişebiliyor Karanı Dere bölgesinde. Selvi ve kavak ağaçları Irmak boyunca devam ediyor. Ayrıca bölge üzümleri ve ayvalarıyla da ünlü bir mekandı. Vadide yüzlerce bitki örtüsü dikkatinizi çeker. Baharın gelişiyle birlikte vadi kır çiçekleri kokusuyla dolardı. Kahve üretiminde kullanılan menengiç otunu da bölgeden toplayanlar olurdu.

Yozgat‘ın sert ve soğuk havasına rağmen bölgenin İklimi oldukça Ilıman geçer. Aynı zaman da bu mekan seracılık içinde oldukça uygun bir alandır. Hatta zaman zaman şaka yapardık: “ Karanı Deren’in üstünü kapatalım- çadır çekelim burayı sera bahçeleri ile donatalım” diye...

Balık üretiminin yapılması da mümkün buralarda. Çünkü o zamanlar biz de çıktığımızda balık tutmak için güzel mekanlar bulabiliyorduk. Kış aylarında da bölge Ilıman geçiyordu. Bu haliyle Karanı Dere de sebzecilik ve meyvecilik yapmak için oldukça müsait alanlar var diyoruz. Kâhya Köyü ve Delice Köyü yakınlarında meşhur üzüm bağları varmış, yaşlılar anlatırlardı.

Karanı Dere Islah edilecek olursa buradan hem Yerköy ilçemiz hem de Şefaatli ilçemiz fazlasıyla istifade edecektir. Sebze üretimi, meyve üretimi ve balık üretimi bölge insanının ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacaktır.

Üzüm bağları dedik: Yeni bağ alanları oluşturulup modern bağcılık devam ettirilebilir. Hem Karanı Dere de hem de bazı Ilıman bölgelerimizde seracılık geliştirilmelidir.

İlçemiz Sorgun yakınlarında Çiğdemli kasabamızda çilek üretim bahçelerini görmüş çok mutlu olmuştuk. Sorgun' da ki sera domatesçiliği, Kadışehri’ndeki meyve üreticileri de bizi fazlasıyla mutlu ediyor. Karanı Dere Vadisini Kazankaya Kanyonu ve Kümbet Ovasıyla bir tutuyor aynı bölgelerde sebze ve meyve üretiminin geliştirileceğine inanıyoruz.

Yozgat bölgesinde seracılığa müsait bir çok alan var değerlendirmeliyiz.
Termal turizm için de son derece müsait olan ilçelerimizin turizme kazandırılması konusundaki yöneticilerimizin gayretlerini de takdirle karşılarız. Devlet desteği ile bölgemize ciddi yatırımların yapılması şehrinizin kalkınmasını hızlandıracaktır. Bu konularda devlet öncü ve teşvik edici olmalıdır. İş adamlarımız da Yozgat'a yatırım yapmalı ve üretim alanları çoğaltılarak bölgemizde ciddi bir kalkınma ve gelişme başlatılmalıdır diye umut ederiz inşallah!..