Siyasetteki Ramazan rehaveti

Hızlandırılmış seçim Ramazan rehavetine mi takıldı? Bu soru üzerinden değerlendirmek istiyorum hafta sonu yapılan siyasi organizasyonları.
Hafta sonu Yozgat’ta iki ayrı siyasi partinin iki ayrı organizasyonu vardı. Aday adaylarının aday olma yolunda teraziye çıktığı bu süreçte aday profillerini enine boyuna ve derinlemesine analiz ediyoruz.
Şuan ki aşama teşkilatlar ve parti genel merkezlerinin terazisi gibi görünse de vatandaş da aday adayı profilleri üzerinden siyasi tahminlerde bulunuyor.

Adaya göre oy vereceklerin sayısı…

Neredeyse her gün çok sayıda telefon alıyorum siyasi.
Normal görüşmelerin yanına siyasi değerlendirme amacıyla arayanları da ekleyince fazlasıyla bir zihin jimnastiği yapıyoruz.
Gazeteci profilini siyasete yakın görenler evvela partilen durumunu, varsa anket sonuçlarını ve aday profillerini değerlendirmemi istiyor.
Aslına bakarsanız her arayanın kafasında bir fikir oluşmuş, arayanlar ya zihnindekini yani tasdik edecek bir yorum bekliyor ya da hakikaten kararına katkı sağlayacak ifadeler bekliyor.
İnsanlar kararlı, kesinlikle aday profili oy tercihinde ciddi bir kriter olacak.
Belediye başkanı seçer gibi, insanlar da partileri adaylar üzerinden tercih edecek. Gönlüne, derdine, hayallerine ve beklentilerine hitap eden adayları bekliyor vatandaş.
Özellikle Ankara’dan sipariş, alışılagelmiş süreci işleten, ütüsü bozulmamış adaylar katiyen istemiyorlar.

AK Parti temayülü

AK Parti 61 aday adayına ulaştı. Hedef 66 olmasıydı ama, zaman olsaydı ulaşılabilirdi.
Cumartesi, ilk defa elektronik ortamda oylarını kullandı AK Partililer.
Mesleğimin ilk yıllarında temayül sonrası sandıklarda biriken oylar parti genel merkezlerine giderdi. Yine oraya gidiyor gitmesine ama o günlerde ‘oyların Ankara yolunda Delice Irmağına döküldüğü’ esprisi yapılırdı. Bunun da sebebi temayül sonucunun muamma olarak kalması, ilan edilmemesi ya da çıkan sonuçların hiçbir zaman listelere sirayet etmemesi.
En azından AK Parti’de oylar bu kez ırmağa dökülmeyecek (!) ama sonuca hangi ölçüde yansıyacak soru işareti.
Temayüllerin en güzel özelliği ilçe ve beldelerden teşkilat mensuplarının nadir bir araya geldiği organizasyon olması.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın başkanlığında yapılan temayül eski heyecan ve temponun yüksek olduğu AK Parti Temayülleri gibi değildi.
Ramazanı etkisini ve depremler nedeni ile yaşadığımız acıların hassasiyetini de göz ardı etmemek gerekiyor elbette.
AK Parti’nin temayül süreci hem parti içi hem de rakipleri tarafından yakından takip edildi.
Yorgun, bir şekilde 14 Mayıs’ta yeniden diriliş hareketini başlatmak isteyen bir AK Parti var!
Aday adaylarının tam kadro katıldığı temayül sonuçları elektronik ortamdan Ankara’ya ulaştı. Kuvvetle muhtemel sonuçları kamuoyu ile paylaşılmayacak. Aslına bakarsanız temayüller tek başına aday profilini belirleyen kriter değil ama haliyle tüm adaylar oylamada en azından ilk 10’a çıkmak istiyor.
Temayüle dair konuşmaya devam edeceğiz.

İYİ Parti’nin şeffaf sandığı

İYİ Parti adaya adaylarını mütevazi toplantılarla tanıtıyor. Biraz daha heyecan, coşku ve yoğun katılım olmalı mı, hareket iddiayı yansıtır, dolayısıyla İYİ Parti’den biraz daha canlı organizasyonlar bekliyorum.
İl başkanı Bünyamin Katipoğlu, 2 Nisan’da yapacakları teşkilat temayül yoklamasında sonuçları Yozgat’ta açıklayacaklarını söyledi.
Sandıklar Yozgat’ta sayılacak ama parti genel merkezinde karşılık bulacak mı?
Onu da zamanla göreceğiz.
İYİ Parti’nin şuan için ön plana çıkan aday profili Prof. Dr. Taner Demirer, bakalım iddialıyım diyen farklı aday profilleri görecek miyiz?