Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han'ın emriyle inşa edilen ve dönemin eğitim anlayışını günümüze taşıyan bu tarihi yapı, 120 yıldır ayakta durarak tarihe tanıklık etmeye devam ediyor.
Yüzlerce öğrenciye eğitim verdi
İnşaatına savaşlar nedeniyle ara verilen bina, 1928 yılında tamamlanarak eğitim hayatına başladı. Osmanlı mimarisinin sade fakat sağlam yapısını yansıtan Sıbyan Mektebi, bölgedeki 52 köyden yüzlerce öğrenciye eğitim vererek, o dönemin en önemli eğitim kurumlarından biri haline geldi. Köy halkından Ahmet Naci Gülçiçek, "1957 yılında burada okula başladım. Karacaören halkı ve çevredeki köylerin halkı burada eğitim aldı. Bu bina, bölgedeki insanların eğitim alması için çok önemli bir rol oynadı" dedi.
Sıbyan Mektebi'nin zamanla öğrenci sayısının azalmasıyla kullanılmaz hale geldiğini belirten Gülçiçek, "İlerleyen yıllarda okul kapanınca bina boş kaldı. Ancak köylülerimiz, İstanbul'da bir dernek kurarak buraya onarım yaptı. Daha sonra Kültür Bakanlığı da desteğini esirgemedi ve binanın restorasyonunu gerçekleştirerek, Sıbyan Okulu olarak düzenledi. Şimdi köyümüzün tarihi eşyalarını burada sergiliyoruz" diye konuştu.
Tarihi yapının köy konağı olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, hem Karacaören halkı hem de çevre köylüler, binanın kültürel miras olarak korunmasına büyük bir değer katıyor. Sıbyan Mektebi, sadece bir eğitim kurumu olarak değil, aynı zamanda köyün sosyal yaşamının da önemli bir parçası haline gelmiş durumda.