Tebrik Ederiz İşte Biz de Tam Bunu İstiyoruz Üretime Katkı Sağlamak

Yozgatımızın Sorgun ilçesinde kadın girişimci, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)’in desteğiyle kurduğu imalathanede ürettiği leblebiyi, Türkiye'nin dört bir yanına pazarlıyor. Kazancını bununla sağlamaya çalışıyor.

Yozgatlı 29 yaşındaki genç girişimci çevre yüksek mühendisi Gökşin Akyüz, KOSGEB'in makine ekipman desteğine başvurabilmek için girişimcilik sertifikası alarak projeye başlamış. Hazırladığı bu projeyi hayata geçirmiş.

Projesi kabul edilince KOSGEB Yozgat İl Müdürlüğünden makine ekipman için hibe desteği alan Akyüz, leblebi üreticilerine nohut tedariki sağlayan kente katma değerli ürün kazandırmak için ilk leblebi imalathanesini kurmuş.
Akyüz, hasat mevsiminde Yozgat çiftçisinden nohut satın alıp imalathanede leblebiye dönüştürerek Türkiye'nin dört bir yanına sevkiyat yapmaya başlamış.

Akyüz, (a.a.) muhabirine, Yozgat'ın nohut üretiminde Türkiye'de ikinci sırada yer aldığını, çiftçinin ürününü işleyerek katma değer kattıklarını ifade ederek: Eşinin Denizli, Manisa ve Kütahya'daki leblebi imalatçılarına nohut tedariki yaptığını dile getirmiş.

Devamında şunları ifade ediyor Akyüz: “Ben de bu leblebi imalatını Yozgat'ta kurabilir miyiz' diye düşündüm. Yozgat'ta leblebi imalathanesini kurduğumuzda diğer leblebi imalatçılarına göre nakliye ve ham madde konusunda avantajlı olacaktı. Bunun üzerine araştırmalara başladım."

Akyüz, hazırladıkları projenin KOSGEB tarafından kabul edildiğini ve makine ekipman için 100 bin lira hibe desteği aldığını dile getirerek, "2020'de başladık ve 2021 yılında üretime geçtik. Şu anda sarı leblebi üretimi yapıyoruz. Duble, birinci sınıf ve kırık leblebi olarak üç çeşit leblebimiz çıkıyor. İmalata 2 personel ve 2 tavayla başlamıştık. Şu an 10 personel ve 5 tavayla üretime devam etmekteyiz." diye konuşmuş.

Üretim kapasitesinin günlük 5 ton olduğunu ifade ederek "Türkiye'nin her yerine yolluyoruz. İşimizi daha da büyütmek, daha fazla personel çalıştırmak istiyoruz. İşimiz daha da büyüdüğünde ihracat yapmayı planlıyoruz. Yozgat çiftçimizin üretmiş olduğu nohutlara katma değer katıyoruz." ifadelerini kullanmış. Kendisini tebrik ediyor çalışmalarında başarılar diliyoruz.
KOSGEB Yozgat İl Müdürü Mustafa Işık da kentin nohut üretiminde Türkiye'de ilk sıralarda olduğuna ifade etmiş!..

İşte biz de tam bunu istiyoruz. Malumunuz Yozgat çiftçisi nohudu fazlasıyla ekiyor. Önemli olan da: Yetiştirmek, üretmek ve ülke pazarında ürünlerimizi pazarlayabilmek. Bu bize ne sağlayacak: Hem işsizliği önleyecek, hem ürünlerimiz desteklenecek ve pazar ağına ulaşacak hem de üreticilerimizi cesaretlendirip üretime katkı sağlayacak. Küçük çaplı bu imalathaneler fabrikalara dönüşecek binlerce işsizimize iş imkanı sağlayacak. Bu kardeşimizi canı gönülden tebrik ediyoruz; bu tür girişimci hemşehrilerimizin sayısının artmasını temenni ediyoruz. Üretene, emek verene ve ülke ekonomisine destek olabilene selam olsun!...