Yaşam

Toni Nadal Röportajı

ÖZEL: Rafael Nadal’ın amcası ve eski antrenörü Toni Nadal ile başarı, emeklilik ve Alcaraz üzerine

Tenis efsanesi Rafael Nadal'ın (38) eski antrenörü ve amcası Toni Nadal (63), İspanyol Üroloji Derneği (AEU) ve İspanyol Radyasyon Onkolojisi Derneği'nin (SEOR), İspanyol Tıbbi Onkoloji Derneği (SEOM), Prostat Kanseri Derneği (ANCAP) ve Bayer tarafından desteklenen 'Yaşam için Hareket' kampanyasının tanıtımı sırasında Flashscore'a konuştu.

Prostat kanseri pek çok erkeği etkiliyor ve Madrid'deki WiZink Center’da düzenlenen etkinliğe katılan kuruluşlar, sporun bu hastalığı önlemenin ve hastaların sağlığı üzerindeki olumlu etkileri hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Etkinliğe onur konuğu olarak katılan Toni Nadal, tamamen bilimsel konuşmalarla geçen ilk bölümün ardından Flashscore canlı skor ekibinin sorularını yanıtlama nezaketinde bulundu.

Yeğeni Rafa'nın 19-24 Kasım tarihleri arasında Malaga’da düzenlenecek olan Davis Cup finallerinin ardından emekli olmasına az bir süre kala, kendisine 22 Grand Slam turnuvası kazanan Rafa ile yaşadığı deneyimlerin sorulması kaçınılmazdı. Yine de elit sporcuların yönetimi, Carlos Alcaraz, Valencia'yı harap eden kasırga ve diğer birkaç konu hakkında konuşmak için de zaman kaldı.

Sizden kaçınılmaz olarak, kasırgadan etkilenen insanlara bir mesaj göndermenizi ve kasırganın Mallorca'yı ve Rafa'nın akademisini nasıl etkilediğini bizlerle paylaşmanızı istemek durumundayım.

DANA akademiyi etkiledi ve çok zarar verdi ama bence Valencia'da yaşadığımız trajediyle kıyaslandığında bu önemsiz kalıyor.

Açıkçası, Mallorca'da yaşananları tartışmanın zamanı değil. Özellikle ben bunu büyük bir üzüntüyle tecrübe ettim çünkü bu kadar çok canı bir anda kaybetmek zor, çok zor. Ve sonra televizyondaki görüntüleri görmek yürek parçalayıcı.

Spora dönersek, Rafa birkaç hafta içinde emekli olacak. Onun emekliliği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok duygusal bir an olacak. Profesyonel teniste 20 yılı aşkın bir dönemi bir anda kapatmak çok zor. Ama bir yandan da bu anın mutlaka geleceğini ve bu anın çok yaklaştığını biliyorduk. Bu yüzden normal karşılıyoruz.

Emekli olmak için en iyi zaman

Rafa emekli olmayı bilmemekle suçlanıyor. Birçok kişi Toni Kroos gibi zirvede bırakmanın en iyi olduğunu söylüyor. Sizce gerçekten de emekli olmak için iyi bir zaman var mı?

İnsanlar kendi yapmadıkları şeyler için hep başkalarını suçlama eğilimindedir. Rafa için emekli olmak zordu çünkü herkes için sevdiği ve uzun yıllardır yaptığı bir şeyi bırakmak zordur.

Ayrıca yeğenim başka bir gerçeği daha gördü: Yıllarca sorunlarla, üstesinden gelebildiği sakatlıklarla yaşadı. Bu sefer öyle olmadı. Olmadı ve bunun imkansız olduğunu anladığında emekli oldu. Ama bu olmasaydı elbette devam etmek isterdi.

Uzun yıllar Rafa'nın antrenörlüğünü yaptınız. Evet, bu bireysel bir spor ama, bu elit sporcuları nasıl yönetiyorsunuz? Carlo Ancelotti'nin bir “idareci” olarak eleştirildiğini görüyoruz - bu sporcuları daha çok psikolojik olarak mı yönetiyorsunuz yoksa onlara karşı sert olmanız mı gerekiyor?

Aslında... Sanırım bazı aşamalardan geçiyorsunuz. Gençken bir eğitim sürecindesiniz ve sonra elit seviyeye ulaştığınızda... Ben çok talepkâr bir antrenördüm ama bu talebi her zaman kendime yöneltmeye çalıştım.

Nihayetinde nereye gitmek istediğini söyleyen oyuncudur. Antrenör eşlik eder ve gerektiğinde motive etmeye çalışır, ancak bu her birey için kişisel bir meseledir. Profesyonel spor çok emek ister ve bunun farkında olmanız gerekir.

Bayrağı Alcaraz’da devretmek

Malaga’da Davis Cup esnasında bayrağın Alcaraz’a devredildiğini mi göreceğiz?

 

Bence çoktan devredildi bile. Alcaraz birkaç yıldır dünyanın en iyileri arasında yer alıyor.

O harika bir oyuncu ve bence İspanyollar olarak bize büyük bir keyif verecek ve birçok pazar günü önemli finallerde bize çok keyifli anlar yaşatacak genç bir oyuncumuz olduğu için şanslıyız.

Rafa bir efsane ve kesinlikle tarihteki en iyi İspanyol sporcu. Yıldızı en çok Roland Garros'ta parladı; Fransız halkı tarafından nefret edilen bir oyuncuyken saygı duyulan bir oyuncuya nasıl dönüştü?

İlk yıl, hiç düşmanlık söz konusu değildi. Sanırım daha sonra çok fazla kazanmaya başlayınca insanlar onu çok fazla kazanırken görmek istemedi. Sonunda Fransız halkı Rafael'in tavırlarına alıştı çünkü hayatta mesele sadece kazanmak değil, nasıl kazandığınızdır.

Bence Rafael bunu çok iyi yaptı ve bu yüzden Fransa'da bir değişiklik yaşandı, Olimpiyatlarda kendisine gösterilen büyük saygı bunun en güzel göstergesi oldu.