Trafik Kazaları Can Almaya Devam Ediyor !

Bayram tatiliyle birlikte trafik kazaları artıyor can ve mal kaybı yaşanıyor. Bu bayramda da bir çok vatandaşımızın ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. Sevinçlerimiz üzüntüye dönüştü. Bayram yolculuğuna kan bulaştı. Ekonomik kaybımız da bir o kadar fazla... Bu sebeple bayram dönemlerinde gidiş ve dönüşlerimizde çok daha fazla dikkatli olmamız gerekiyor. Saygı sevgi ve trafik kurallarına uymak çok büyük önem arz ediyor. Bayramları acıya dönüştürmemek için trafik kurallarına uymak önemli.

Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkmasıyla birlikte sürücüler yollara çıktı. Trafik durma noktasına gelirken kaza haberleri de art arda gelmeye başladı. Kaza sonucu can kaybı yaralanma ve maddi kayıplarımız oldu; üzücü kahredici kaza haberleri gelmeye başladı. Bu kazalarda insan kusur ve hataları başta geliyor. Aşırı hız acelecilik ve saygısız araç kullanmada tehlike yaratıyor kazaya sebep oluyor.

Trafik kazaları sebebiyle her yıl 7 ila 10 bin arası can kaybımız oluyor, 8- ila 10’bin insanımız sakat kalıyor. Ayrıca trafik kazalarının maddi hasar boyutu yılda 10 milyar doları buluyor. Son 10 yılda 100 milyar dolar parasal kayba neden olan trafik kazalarında orta büyüklükteki bir il nüfusumuzu kaybetmiş oluyoruz.

Trafik kazalarının bir kısmı insana bağlı nedenlerden, bir kısmı araçta meydana gelen arızalardan, bir kısmı da yol kusurlarından kaynaklanıyor. İnsana bağlı trafik kazalarının sebepleri arasında başta gelen hususlar: Aşırı hız, hatalı sollama, direksiyon başında uyuma, Kurallara uymama, yorgunluk uykusuzluk fazla yük ve yolcu alımı, alkollü araç kullanımı, emniyet kemerini takmamaktan kaynaklanıyor.

Türkiye'de ölümlü, yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 235 bin 176 kusura bakıldığında, kusurların yüzde 86,8'inin sürücü, yüzde 9,5'inin yaya, yüzde 2,1'inin taşıt, yüzde 1,2'sinin yolcu ve yüzde 0,4'ünün yol kaynaklı kusurlar olduğu görülüyor.

Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların % 24'ü hiç zarar görmeden kazayı atlatmakta, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran % 6'ya kadar düşmektedir. Emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerde ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre % 40 daha az olmaktadır. Trafik kazalarının % 30'u aşırı hızdan, % 30-40'ı da alkollü araç kullanımından kaynaklanıyor.

İnsan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek için bayram tatilinde şehir dışına çıkacak sürücülerin emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları önem arz ediyor.

Kontrol ve denetimler de çok önemli; Sadece para cezası yazmak yetmez, sürücülere rehberlik yapmak, yardımcı olmak ve trafiğin akışını emniyetli hale getirmekte gerekir. Bizde denetim deyince akla ceza kesmek geliyor; cezadan da önemli olan yol güvenliğinin sağlanması, sürücülere rehberlik edilmesi çok daha önemli.

Ne yazık ki bu bayramda da trafik kazalarında bir çok insanımızı kaybettik, kaybetmeye de devam ediyoruz. Bayram dönüşlerinde de bu acıların yaşanacağını düşünürsek üzüntümüz acımız katlanacak demektir. Kazaları tamamen önleyemesek de ölüm ve yaralanmaları aza indirmek bizim elimizdedir: Lütfen kurallara uyalım, aşırı hızdan kaçınalım ve birbirimize saygı duyalım. Unutmayalım ki: hayatta kalmak ve kardeşinin canını korumak her şeyden çok daha önemlidir. Kendimizin, sevdiklerimizin ve kardeşlerimizin can ve mal güvenliği bizim elimizde !... Bunun bir vebali ve sorumluluğunun olduğunu da unutmayalım...