Trafik Terörü Durmak Dinlenmek Bilmiyor

Ülkemizde trafik terörü durma duraksama bilmiyor! Trafikte felaket üstüne felaket yaşanıyor. Ülkemiz ölümlü trafik kazalarında birinci sırada yer alıyor. Kaza oranı ile de Avrupa ülkelerinin ikincisi konumunda. Her 10 yılda 50 bin insanımızı kaybediyoruz. Bu oran bir ilçe nüfusundan daha fazladır.

İstatistikler ürkütücü boyutlarda, bu felaketin büyüklüğünü gösteriyor! 2009- 2018 dönemi istatistik durumu şöyle: Bu yıllar arasında ülkemizde 12 milyon 19 bin 403 trafik kazası meydana gelmiş. 52 bin 95 kişi hayatını kaybetmiş. 2 milyon 694 kişi yaralanmış, 1 milyon 580 bin 480 de ölümlü kaza meydana gelmiştir!

Sadece 2018 yılı içerisinde 1 milyon 42 bin 832 maddi hasarlı kaza, 186 bin 532 de ölüm ve yaralanmalı kaza yaşanmıştır. Yıllık ortalama trafik kazası ölüm oranı 6 bin civarındadır. Bunlara ömür boyu sakat kalan insanları ve milyarlara ulaşan maddi kaybı da eklediğinizde “ Trafik Canavarının!” Felaket boyutlarını anlamış olursunuz!

İstatistiklerde ilginç olan bir durum daha var: o da kazalardaki sürücü kusurlarının fazlalığıdır. Trafik kazaları suç oranlarına bakıldığında: Suçun yüzde 85’ini sürücü kusurları oluşturmaktadır. Yüzde 8.4’ü yaya, yüzde 0.9’u yolcu, yüzde 0.6 sını taşıt, yüzde 0.6 sını da yol kusurları oluşturuyor. Tabii ki bu rakamlar yıllara göre azalıyor ve artıyor. Ama sonuç felaket: Kazaların ana nedenini sürücü ve yayalar oluşturuyor!

Son günlerde Yozgat ve çevresinde gencecik insanlarımız trafik canavarına kurban edildi. Bunların içinde traktör sürücüleri de var. Fidan gibi yavrularımızı trafiğe kurban veriyoruz. Teknoloji çok önemli ama, bilinçsizce kullanılırsa felaket doğuruyor. Dikkat edilmesi şart! Trafik ihmale, şakaya ve lakayitsizliğe gelmiyor. Dikkat, özen, eğitim, bilgi şart!.. Yozgat’ta yaşanılan bu son kazalar bizleri derinden yaralamıştır..

Trafik kazalarının ana nedenleri insan kaynaklı olduğu için eğitim önem arz ediyor. Beşikten mezara kadar olan eğitimde trafik eğitimi de ihmal edilmemeli diyoruz. Sadece para cezaların artırılması kazaları önlemez! Cezaların yanında iyi bir trafik eğitimi de gerekiyor, bunun içinde trafiği kontrol edenlerin de eğitilmesi gerekir.

Trafik bir bütün olarak ele alınmalı. Trafik bakanlığı ya da Trafik Genel Müdürlüğü gündeme alınmalı. Trafikteki çok seslilik giderilmeli! Etkin olarak bir merkezden yürütülmeli. İlk ve orta okullara mecburi trafik dersleri konulmalı. Üniversitelerde trafik mühendislikleri oluşturulmalı, özgün ve yaygın trafik eğitimine önem verilmeli. TRT bünyesinde bir Trafik radyo ve televizyon kanalı oluşturulmalı; buradan sürekli trafik eğitimi verilmelidir. Trafik yasası yeniden gündeme alınıp köklü değişikliklere gidilmelidir.

Sürücü Kurslarına devam sağlanmalı. Eğitim ehliyet liyakat ve tecrübe sahibi insanlarca yürütülmeli. Kurslara devam konusu merkezden takip edilir hale gelmeli. Sınavlar yetiştirilecek olan trafik mühendislerince yapılmalı, trafik fahri müfettişleri artırılarak bunların trafiği kontrolleri sağlanmalıdır. Cezadan çok uyarıcı, eğitici ve bilgilendirici seminerler verilmeli. Trafik birimleri uyarma ve bilgilendirme konusunu öne çıkarmalıdır. Ceza uyarılardan sonra gündeme gelmeli...