Toplantının amacı, iki yıllık deneyim ve elde edilen bilgileri kullanarak Türk dilleri için ortak bir alfabe projesini sonuçlandırmaktı. Akademi tarafından yapılan açıklamada, "Bu süreçte, 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesinin kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi sağlandı" denildi.

Joker 2 Filmi (Joker: İkili Delilik) Ne Zaman? Joker 2 Filmi (Joker: İkili Delilik) Ne Zaman?

33 Yıl Sonra Gelen Yenilik
Toplantıda, 33 yıl önce önerilen ortak alfabenin güncellenmesi gerektiği vurgulandı. Komisyon üyeleri, mevcut projede geliştirilmesi gereken noktaları belirleyerek, ortak alfabeyi oluşturmak için özverili bir çalışma gerçekleştirdi. Sonuç olarak, 34 harften oluşan yeni Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde konsensüse varıldı. Bu alfabedeki her harf, Türk dillerinde bulunan farklı sesleri temsil ediyor.

Ortak Türk Alfabesi’nin Faydaları
Ortak Türk Alfabesi’nin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini artırırken, aynı zamanda dil mirasının korunmasına da katkıda bulunacaktır. Yeni alfabeyle birlikte Türk dilleri daha da yakınlaşacak ve iletişim kolaylaşacaktır.

Yeni Harfler
90'lı yıllarda başlatılan bu çalışmalar sonucunda, yeni alfabede yer alacak harfler arasında Q, X, W, Ň ve Ä gibi karakterler bulunacak. Bu harflerin eklenmesi, Türk dillerinin zenginliğini daha iyi yansıtmayı hedefliyor.

Bu gelişme, Türk Dünyası için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve ortak kültürel mirasın korunmasına yönelik önemli bir katkı sağlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi