Genel Gündem

Türkiye şehirleri hayvan olsaydı Kırıkkale ne olurdu?

Eğer Türkiye şehirleri hayvan olsaydı, Kırıkkale için bir hayvan benzetmesi yapılacaksa, genellikle şehrin özellikleri ve karakteri göz önünde bulundurulur.

Kırıkkale, sanayi ve üretimle tanınan bir şehirdir, bu yüzden burada çalışkanlık ve güçlü bir yapıya sahip bir hayvan düşünülebilir. Örneğin, Kırıkkale için bir karınca veya bir boğa gibi çalışkan ve güçlü bir hayvanı benzetmek uygun olabilir.

belediye statüsüne kavuşmuştur. Kırık köyü arazileri üzerine kurulmuş, gelişmiş ve büyümüştür. 1920'lerde Mühimmat Fabrikasının temellerinin atılması, DDY buradan geçmesi gibi unsurlar şehrin oluşmasında önemli rol oynamıştır. Mühimmat Fabrikasının üretime geçmesiyle şehir göç almaya başlamış ve 12 hanelik Kırık köyü, 1929 yılında bucak yapılarak “Kırıkkale” biçiminde kullanılmıştır.

Kırıkkale 1929'da 3000 nüfusa sahip bir Anadolu kasabasıdır. İlk yerleşimler TCDD güzergahında; bugün aynı adı taşıyan Fabrikalar Mahallesi, Ovacık Mahallesi, Kurtuluş ve Hüseyin Kahya Mahallelerinde oluşmaya başlamıştır.

1935 Genel Nüfus Sayımında Şehrin nüfusu 4599’a yükselir. Makine Kimya Endüstri Kurumuna ait fabrikalarda çalışmak üzere çevre illerden insanlar buraya göç etmeye başlar. Cumhuriyetin ilk yılları olması nedeniyle “sanayi” şehrin büyümesine öncülük yapar. Ayrıca Kırıkkale Türkiye'nin 5 adet rafinerisinden birisi olan Orta Anadolu Kırıkkale Rafinerisine ev sahipliği yapmaktadır.[1]

21 Haziran 1989 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından yapılan törenle il olmuştur.

Merkez ilçede 31 mahalle ve 9 köy mevcuttur.