Pursaklar Belediyesi, ilçede yeşil alanların sayısını artırmak ve Endemik bitki çalışması ile endemik fauna merkezi olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması bağlamında, Endemik Vadi’yi hizmete açtı. Endemik bitkilerin gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurduğu vadi’de, Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara Güvercini ve Ankara Tavşanı bulunuyor.
Keşfedilmeyi bekleyen bir güzellik haline dönüşen Endemik Vadi, Pursaklar Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile birlikte Ankara’nın endemik bitkileri, endemik hayvanları ve tıbbi aromatik bitkilerin korunması yaşatılması üretilmesi ve bunlarla ilgili bilimsel çalışmaların yapılması hedefleniyor.
Pursaklar Belediyesi, ilçe halkına nefes alanı sağlayacak olan ve birbirinden göz alıcı güzelliğiyle kendisine bakanları hayran bırakacak olan Endemik Vadi içerisinde bulunan kaybolmaya yüz tutmuş “ Endemik bitkiler, Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara Güvercini ve Ankara Tavşanı” gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.
İlçe’de estetik açıdan güzel bir görünüme sahip olması yanı sıra kaybolmaya yüz tutmuş endemik bitkiler, nesilleri tükenme tehlikesinde olan Ankara Keçisi, Ankara Güvercini, Ankara Kedisi ve Ankara Tavşanını gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan Pursaklar Belediyesinin bu yeni vizyon projesi Endemik Vadiyi görmenizi öneriyoruz.
Unutulmaya Yüz Tutan Endemik Bitkiler
Bilimsel verilere göre Ankara’da 340’ın üzerinde endemik bitki türü bulunurken, Endemik Vadi’de ilk aşamada adını Ankara’dan alan 12 adet endemik bitki üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Bu bitkiler “Angora Tırfılı, Ankara Şah Civanperçemi, Ankara Aşotu, Ankara Geveni, Ankara Süseni, Ankara Sığırkuyruğu, Ankara Geyikgöbeği, Ankara Yaranı, Ankara Karanfili, Ankara Çarşağı, Ankara Çiğdemi, Türk Kantaronu” yer alıyor.
Doğal ortamında bölgeleri tespit edilen bu türler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izini ile bulunduğu yerden uzman öğretim üyeleri tarafından alınıp Endemik Vadi’de yetiştirme ve üretim çalışmaları yapılacak.
Vadi içerisinde bulunan seralarda hem endemik bitkilerin yetiştirilmesi hem de tıbbi aromatik bitkilerin üretimi gerçekleştirileceği bildirildi. Sergileme kasalarında ilk aşamada 35 farklı tıbbi aromatik bitki ve 12 adet endemik bitki gösterime sunulacak. İlerleyen zamanda hem endemik bitki sayısı hem de tıbbi aromatik bitki sayılarının artırılması amaçlanıyor.
Vadi içerisinde bulunan eğitim atölyesinde, alanında uzman öğretim üyeleri, öğretmenler ve eğitmenler tarafından çeşitli bilimsel eğitimler verilecek.
İlk etapta; Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, Tıbbi Aromatik Bitki Demleme Teknikleri, Aromaterapi, Fitoterapi, Tohum Elde Etme ve Tohumdan Fide Yetiştirme, Türkiye’nin Biyolojik Çeşitliliği, Biyomimikrinin Bedenimize Yansımaları, Böceklerin Dünyası, Yaban Hayvanları, Yaban Hayatının İzleri, Doğada Hayatta Kalma Teknikleri, Suların Mikro Gizemli Dünyası, Fitorestorasyon Atölyesi, Filtre Kahve Demleme Teknikleri gibi bilimsel eğitimler verilecek.
Pursaklar’ın Cazibe Noktası
İlçeyi, cazibe merkezine dönüştürmeyi hedefleyen Pursaklar Belediyesi Endemik Vadi yerleşkesini Hava Limanı güzergâhından Ankara istikameti üzerinde Pursaklar, ilçe merkezine girişte konumlandırmış olmasıyla dışarıdan gelenleri de cezbetmeyi amaçlıyor.
Görenleri kendine hayran bırakacak Vadi içerisinde birbirinden güzel Endemik Bitkiler ve rengârenk çiçekleri ve nesli tükenen hayvanlarıyla Ankara’nın sahip olduğu güzellikleri ve değerleri yakından tanıma olanağına kavuşacaksınız.
Vadi içerisinde keyifle dolaşıp, yorulduğunuzda açlığınızı giderecek, keyif kahvesi içerek mola vereceğiniz Kafe- Restoranı da bulunuyor.
Ulaşım Nasıl Sağlanır
Hava Limanı tarafından Ankara istikametine ilerlediğinizde Pursaklar İlçe merkezine ilk dönüş yapılan noktada bulunuyor. Ankara istikametinden gelecek ziyaretçiler ise Pursaklar ilçe merkezine giriş yaparak Hava Limanı istikametinde ilerleyerek ya da Hava Limanı güzergâhında ilerleyerek Saray Mahallesi kavşağından Ankara istikametine dönerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Belediye ‘ye ait toplu taşıma aracıyla da gidilmek istendiğinde son durakta inerek 10- 15 dakikalık bir yürüyüşle ulaşım sağlayabilirsiniz.