Aksaray’da şeker pancarı hasadına katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin pancar üretiminde dünya genelinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Bayraktar, “Ülkemiz, dünya pancar şekeri üretiminde yüzde 6,6'lık payla dünyada 5'inci, Avrupa’da ise 4'üncü sırada yer alıyor” dedi.
Şeker pancarı hasadı sırasında üreticilerle buluşan Bayraktar, Türkiye’nin pancar üretiminin sosyal ve ekonomik açıdan stratejik önem taşıdığına dikkat çekerek, "Pancar, yüksek katma değeri, istihdam olanakları, tarım ve hayvancılığa katkıları, biyoetanol üretiminde en verimli hammadde olması nedeniyle büyük bir değere sahip" ifadelerini kullandı.
“Türkiye'nin Şeker İhtiyacının Yüzde 95'i Pancar Şekerinden Karşılanıyor”
Bayraktar, şeker üretiminde kota uygulamasının kaynakların verimli kullanımına olanak sağladığını belirterek, Türkiye’de şeker ihtiyacının yüzde 95’inin pancar şekeri, yüzde 5’inin ise nişasta bazlı şekerle karşılandığını aktardı. Bayraktar, “7103 sayılı kanun ile nişasta bazlı şeker kotası, ülke toplam A kotasının yüzde 2,5’i oranında belirleniyor,” dedi.
Türkiye’de 58 İlde Şeker Pancarı Üretimi Yapılıyor
Bayraktar, Türkiye’de 58 ilde şeker pancarı üretiminin sürdüğünü ve Konya, Yozgat, Afyonkarahisar, Kayseri, Eskişehir ve Aksaray’ın önde gelen üretim merkezleri olduğunu belirtti. 2023 yılında 3,6 milyon dekarlık alanda 25 milyon 250 bin ton üretim gerçekleştirilerek rekor bir seviyeye ulaşıldığını ifade eden Bayraktar, 2024 yılı tahminlerine göre ise üretimde yüzde 8,9’luk bir azalma öngörüldüğünü kaydetti.
“Şeker Pancarı Üretimi Azalıyor, Tüketim Artıyor”
Bayraktar, Türkiye’de şeker pancarı üreten çiftçi sayısının son 10 yılda yüzde 19,8 azalarak 99 bin 714’e düştüğünü belirtti. Bayraktar, artan nüfus ve turizm ile birlikte şeker talebinin de yükseldiğine dikkat çekerek, “85 milyonu aşan nüfusumuz, 5 milyonu aşkın mülteci, sığınmacı ve 55 milyon turist, şeker talebini önemli ölçüde artırıyor” dedi.
“Şeker Dışa Bağımlı Olunacak Bir Ürün Değil”
Şeker sektörünün stratejik önemine vurgu yapan Bayraktar, fabrikaların modernize edilmesi gerektiğini belirterek, “Şeker sektörü, şeker pancarı üreticileri ve fabrikaları ile bir bütündür. Fabrikalar teknoloji açısından güçlendirilip verimli çalışması sağlanmalı, istihdam artırılmalıdır,” diye konuştu. Bayraktar, üreticilerin gelir seviyesinin artırılmasının ve tarımsal üretimin sürdürülebilir kılınmasının önemini vurguladı.
Gençlerin Kırsalda Kalması İçin Adaletli Prim İstiyoruz
Çiftçilerin yaş ortalamasının 58’e yükseldiğini ve gençleri kırsalda tutmanın zorlaştığını ifade eden Bayraktar, “Çiftçilerimizin prim gün sayısında adalet sağlanmasını istiyoruz. Gençlerimiz primlerinin devlet tarafından ödenmesini talep ediyor” dedi.