Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün günlerdir uyardığı soğuk hava ve kar yağışı, tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. Özellikle zirai don olaylarının ardından mahsulleri zarar gören çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Adıgözel, "Devlet, üreticinin yaralarını sarmak adına acil adımlar atmalıdır" dedi.
"Maliyetler Çiftçinin Belini Büküyor"
Tarımda en büyük sorunlardan birinin artan maliyetler olduğunu dile getiren Adıgözel, "Mazot, gübre, ilaç ve işçilik giderleri çiftçinin belini bükmüşken, şimdi de don nedeniyle ürünler zarar gördü. Üretici, kilosu 25-30 TL’ye mal ettiği çeri domatesi, tüccara 15 TL’ye satmak zorunda kalıyor. Ancak aynı ürün markette 80 TL’ye satılıyor. Adalet bunun neresinde?" diyerek yaşanan adaletsizliğe dikkat çekti.
"Çiftçi Kredi Bataklığında"
Çiftçilerin bankalara olan borçlarının hızla arttığını belirten Adıgözel, yalnızca son iki ayda takipteki tarımsal kredi borçlarının yüzde 37 oranında yükseldiğini söyledi. "Bir ayda yaklaşık 3 bin tarla icralık olduğu için satışa çıkarıldı. Küçük üretici borçlanmadan üretim yapamaz hale getirildi. Büyük şirketlere aktarılan tarımsal destekler, küçük üreticiyi tamamen dışlamaktadır" ifadelerini kullandı.
"Borçlar Döndürülemez Hale Geldi"
2024 Aralık ayında çiftçinin borcu 868 milyar TL iken, bu rakam Ocak 2025'te 899 milyar TL’ye, Şubat 2025’te ise 935 milyar TL’ye ulaştı. Adıgözel, bu borçların artık döndürülemez hale geldiğini ve acil tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.
"Tarım Öldü, Gıda Enflasyonu Rekor Kırıyor"
Tarım sektörünün, yanlış ekonomi politikaları nedeniyle can çekiştiğini ifade eden Adıgözel, son 10 yılda tarımsal istihdamın yüzde 20.3’ten yüzde 14.8’e gerilediğine dikkat çekti. "Ölen tarımın mirası olan gıda enflasyonu rekor kırmakta. Tarım, büyük şirketlerin elinde tekelleşiyor. Küçük üretici tasfiye ediliyor" dedi.
"Hükümet Üreticinin Omzundaki Yükü Artırmamalı"
Çiftçilerin sırtındaki yükü azaltacak politikaların şart olduğunu vurgulayan Adıgözel, "Üretimin sürdürülebilir olması için tarım politikalarında köklü değişiklikler yapılmalı. Piyasayı önceleyen tarım politikaları, yerli üreticiyi tasfiye ederken ithalata bağımlılığı artırıyor. Ancak ithalatın da bir sonu var. Yakında döviz sıkıntısıyla ithalat da yapılamaz hale gelebilir" ifadelerini kullandı.
"Gıda Fiyatları Denetimsiz, Vatandaş Kuyrukta"
Ramazan ayında zam yapılmayacağına dair açıklamalara rağmen kırmızı et ve beyaz ette ciddi fiyat artışlarının yaşandığını belirten Adıgözel, "Avrupa’da vatandaş tatil planı yaparken, Türkiye’de vatandaş et, yumurta kuyruğunda bekliyor. Bu gidişata artık dur denmeli" dedi.
"Yaşanabilir ve Büyük Türkiye İçin Değişim Zamanı"
Adıgözel, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: "Değişim zamanı hızla yaklaşırken, yaşanabilir ve büyük Türkiye için Yeniden Refah Partisi Yozgat İl Başkanlığı olarak halkımızın yanındayız. Çünkü biz farklıyız."