Yerli ve Milli Eğitim Diyoruz

Eğitim, bir insanın sahip olduğu yeteneklerini belirlenen amaç doğrultusunda geliştirmek için yapılan çabadır. Bilgi edinmek, davranışlarını geliştirmek yolunda atılan adımların tümü eğitimin kapsamında yer alır. Eğitim anlam olarak "belli bir bilim dalında, belli bir konuda bilgi ve beceri kazandırma, yetiştirme ve geliştirme işidir".

Eğitim insanın bugün ve gelecekteki hayatına yön vermedir. İnsanın düşünce ve davranışlarında amaçlı olarak istenilen yönde bir değişiklik gerçekleştirme sürecidir. İnsanın ve toplumun yararı ve yarını düşünülerek uyumun ve üretkenliğin artırılmasına yönelik düşünce ve davranış değişikliğini sunma çabasıdır.

Eğitimdeki en önemli etken nitelikli öğretmendir. Öğretmen, aile ve çevre eğitimi etkileyen önemli faktörlerdir. Nitelikli öğretmen yetiştirmek için en zeki öğrencileri öğretmen olmaya teşvik edilmelidir. En kaliteli ve başarılı fakülteler öğretmen yetiştiren fakülteler olmalıdır. Öğretmen alımında alanında yüksek lisans ve doktora yapan öğretmen adaylarına öncelik verilmelidir.

Kaliteli eğitimin temel unsuru kaliteli öğretmenlerdir. Gelişmiş ülkelere bakıldığında öğretmenlere verilen değer ölçüsünde başarının arttığını görüyoruz. Akıllı tahtaların kullanımı gibi temel düzeyde teknik bilgiler konusunda da öğretmenlerin bilinçlenmesi önem arz etmektedir. Eğitim ve öğretim kalitesinin artırılması için günümüz koşullarında teknolojinin derslerde etkin bir biçimde kullanılması gerekiyor.

Eğitim ailede başlar. Çocuğun hayatı boyunca, öğreneceği bilgiyi işleyecek, bilgiden katma değer üretecek olan kişiliğinin geliştiği yer ailelerdir. Çocuğun davranışlarını şekillendirecek, bilginin kıymetini öğretecek, öğrenmeyi yaşam biçimi haline getirecek, çocuğa olumlu davranışlar kazandırılacak yer öncelikli olarak ailedir.

Toplumu oluşturan aile ne kadar kültürlü olursa, o ailede yetişen çocuk da o kadar ideal sahibi ve başarılı olur. Evin nitelikli eğitim yuvasına dönüştüğü, eğitimin ibadet olarak kabul edildiği, değerlerimizin öğretildiği ve olumlu davranışların kazandırıldığı bir ailede yetişen çocuklar başarılı olurlar.

Okula sağlıklı bir şekilde başlayan çocukların öğrenmeye karşı daha meraklı ve hazır oldukları görülüyor. Çocuklarına erken yaştan itibaren destek veren ülkeler eğitimde daha başarılıdır. Ailelerin eğitim hayatı üzerindeki etkisi ve öğrenci başarısına olan önemi üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda aile katılımının eğitim hayatı ve başarısı için önem arz ettiği gerçeği doğrultusunda birçok ülke eğitim programlarını yeniden düzenlemiştir. Okul Aile Birliği, veli toplantıları ve veli görüşmelerinin son derece önemli olduğu bilinmelidir.

Meslek liseleri özendirilmelidir. Eğitimde yönlendirme bağlayıcı olmalıdır. Okula başlayan her öğrenci yetenekleri doğrultusunda yönlendirilmelidir. Politikacılar eğitimle sürekli oynamaktan vazgeçmelidir. “Eğitim programlarının düzenlenmesi çalışmaları katılımcı bir anlayışla gerçekleştirilmelidir. Bu sürece eğitimle ilgili her kesimden üst düzey yetkililer, eğitim uzmanları, öğretmenler, müfettişler, yerel yöneticiler, aileler, işverenler her kesimden sivil toplum liderleri ve öğrenciler olmak üzere geniş toplumsal kitleler dâhil edilmeli; işbirliği ve güç paylaşımı yapılmalıdır.

Yerli ve milli eğitim, ülke olarak geleceğimizin en güçlü teminatıdır. Yerli ve milli insan tipi, dinimize, inancımıza, ülkemize, devletimize ve geleceğimize sahip çıkacak insan tipidir. Milli Eğitim tanımına uygun bir program uygulanırsa ülkenin geleceği teminat altına alınmış olur. Eğitimde bir hedefimiz olmalı, eğitimde araç gereçleri çağın modern sistemine göre ayarlanmalı. Üniversitelerimiz araştırma ve geliştirme modelleriyle dünyaya örnek bir sistem sunmalı. Türk Milli Eğitimi kendine has bir model geliştirmelidir. Tarihi gelişime uygun bir model... Bu model dünya eğitimine de örneklik teşkil edecektir.