Yöresel Ürünlerimiz Ülke Pazarına Açılmalı

İlçe belediyelerimizin de örnek olduğu yöre ürünlerimiz değerlendirilmeli ve hem ülke hem de dünya pazarına ulaştırılmalıdır. Belediyelerimizin bu tür gayret ve çabalarını destekliyor, alkışlıyoruz. Özellikle ilçedeki hanımlara yönelik bu çalışmalar kadınlarımızın ülke ekonomisine katkıların da olacağı müjdesini veriyor.

Sarıkaya, Çayıralan, Çekerek ilçe başkanlarınca başlatılan bu örnek çalışmalar merkez ilçe de dahil tüm ilçelerimize yayılmalı ve yöresel ürünlerin toplanması, işlenmesi ve paketlenmesi yapılarak ülke pazarlarına ulaştırılması çok büyük önem arz ediyor.

Başta tahıl ürünleri olmak üzere kendi imkanlarımızla kurulacak paketleme mekanlarımız, ürünleri işleme atölyelerimiz hazırlanıp organize olursak yöresel ürünlerimizi hem ülke pazarına hem de dünya pazarlarına takdim etmiş olacağız inşallah!...

Öncelikle bu tür şirket ya da kooperatiflerin kurulması gerekir. Birliktelik şart, buna da çok büyük maliyet gerekmez. Hem devlet desteği var hem de bizlerin küçük tasarrufları ön ayak olacaktır. Bunu başarmış iller ilçeler var. Oralar gezilmeli ve mutlaka bu çalışmalar başlatılmalı çok geç kaldığımız bir gerçek.

Yozgat Ebruli Yöresel Ürünler Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Örmüş, Yozgat’ın Meşhur Çanak Peyniri Projesi ile katıldığı, Japonya Hükümeti tarafından finansa edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansı Genel Müdürlüğü Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı iş birliği ile yürütülen ‘İşten Sosyal Uyuma Projesi’ kapsamında desteklemeye değer bulunduğu ifade edildi.

Kadın girişimciler ve kadın kooperatifler için iş planı geliştirme kampı, danışmanlık hizmeti ve hibe desteği programına katılacak olan Kadın Girişimci Ebru Örmüş, Yozgat’ın Meşhur Çanak Peynirini yeniden sofralara kazandıracak olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Gerek Bozkırın Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi gerekse Huncalife şirketi ile Yozgat’ta kadın istihdamına ve üretime katkı sağlamanın gayreti ile çalıştığını hatırlatmış ve Yozgat Ebruli Yöresel Ürünler bünyesinde ‘Çanak Peyniri’ni Japonya Hükümeti ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansı desteği ile sınırların ötesine ulaştırmayı planladıklarını kaydetmiş. Alın size güzel bir örnek.

Çayıralan Belediyesi, Sarıkaya ve Çekerek Belediyesi de buna benzer çalışmalar başlatmış durumda; bunlar ilimiz için güzel örneklerdir.

Malumunuz bir örnek de Aydıncık ilçesinde çıkartılan ve Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı kurs sonrasında ekonomiye kazandırılan Ametist taşının ünlü yatak firmaları tarafından da kullanılması ilçeye yeni bir umut kapısı daha açtı.

Tarihin bilinen en değerli taşlarından birisi olan, göz kamaştırıcı rengi ve büyüleyici etkisiyle geçmişten günümüze pek çok uygarlığın günlük hayatta vazgeçilmezi haline gelen ametist taşı yaydığı enerji ile gündelik yaşamın tüm olumsuzluklarına karşı insanı korumada yeryüzündeki en etkili ve doğal materyal olarak biliniyor ve şu an Aydıncıklı hanımlar tarafından işlenip ekonomimize kazandırılıyor!

Bütün bunlar bize şunu gösteriyor: Yöresel ürünleri değerlendirip hanımlarımızı da Türk ekonomisine kazandırır pazara da kazanırız, işsizliğe de çözüm bulmuş oluruz öyle değil mi dostlar. Bunun için yöresel ürünler en büyük fırsat olarak önümüzde duruyor.