Çevre dostu teknolojiyle hizmet veren santral, rüzgar enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek hem karbon salınımını azaltıyor hem de enerji üretiminde dışa bağımlılığı ortadan kaldırıyor.
Yerli ve Milli Elektrik Üretimi
Santral İşletme Müdürü Atilla Koyuncu, santralin yıllık kapasitesinin 30 MWH olduğunu belirterek, “Beş türbinimizle kendi elektriğimizi üretiyoruz. Rüzgar hızına bağlı olarak maksimum 30 MWH, minimum 10 MWH arasında üretim yapıyoruz. Bu projeyle yerli ve milli enerji üretimine önemli bir katkı sağlıyoruz,” dedi.
Kuş Göç Yollarına Etki Etmiyor
Santralin çevreye duyarlı yapısına vurgu yapan Koyuncu, kuş göç yolları üzerindeki etkilerin profesörler tarafından düzenli olarak gözlemlendiğini ve santralin kuşların hareketine herhangi bir olumsuz etkisinin bulunmadığını ifade etti.
Enerji Üretiminde Stratejik Bir Nokta
Koyuncu, santralin ürettiği enerjinin Ankara’daki Orta Anadolu Yük Tevzi Merkezi tarafından ülkenin farklı noktalarına dağıtıldığını belirtti. Üretim süreçlerinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından canlı olarak izlendiğini ekledi.
Yozgat, Yenilenebilir Enerjide Öncü Olacak
Koyuncu, “Bu proje ile Yozgat yenilenebilir enerji alanında örnek bir il haline geldi. 25 bin hanenin elektriğini sağlayacak kapasiteye sahibiz. Türkiye’nin sürdürülebilir enerji hedeflerine katkı sunuyoruz,” diyerek yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine dikkat çekti.