Yozgat- Hasbekli Ünlü Güreşçi Mahmut Pehlivan

1857  yılında  Yozgat’ın  Sarıkaya  ilçesinin  Hasbek  köyünde  doğdu.  Daha  çocuk yaştayken babasını kaybetti. İki kardeşiyle yetim kalan Hasbekli Mahmut evin geçimini üstlenmek zorunda kaldı. Bu arada o zamanlar güreşsiz geçmeyen köy düğünlerinde izlediklerinin etkisinde ata sporu olan güreşe heveslendi.

İlk güreşlerine Hasbek’te düğünlerde çıktı. Güreş hevesi kısa zaman sonra bir tutkuya dönüştü. Artık ona köy meydanları yetmez oldu. Çevrede başpehlivan olarak ünlenmiş Hasbekli diğer pehlivanların peşine takılarak çevre köylerde meydan aramaya başladı.

Bu merakı nedeniyle evin büyüğü olarak yapması gereken işleri yapamayınca annesi güreşmesini yasakladı. Diğer pehlivanlar da onu yanlarına almak istemediler. Tüm bu engellemeler, Hasbekli Mahmut’un güreş tutkusunu daha da ateşledi.  Bir süre güreş meydanlarından uzak kalıp evin geçimini sağlamaya çalıştı.

 Hasbekli Mahmut Pehlivan zamanla daha da güçlendi, yağız bir delikanlı oldu. Annesi de onun güreşmesine onay verdi. Mahmut Pehlivan, Hasbekteki düğünlerde başpehlivan oldu. Güreş meydanlarındaki başarısı nedeniyle çevre köy ve illerde nam saldı. Yenilmezliğiyle ünlendi. Güreşleri öykülere konu oldu. Hakkında çeşit çeşit güreş öyküleri anlatıldı.

Hasbekli Mahmut Pehlivan, yaşamının en önemli güreşini Adana’da bir Fransız’a karşı yaptı. Ticaret maksadıyla gittikleri Adana’da bir oldu bittiye adam azmanı denilebilecek bir Fransız’ın karşısına çıkarıldı. Üstelik hiç güreşmediği tarzda bir mücedaleye de zorunlu bırakıldı.

Geniş meydanlarda güreş tutmaya alışık olan Hasbekli Mahmut Pehlivan, kurdurulan daracık bir ringde ve grekoromen stilde, üstelik kendisinden iki kat daha ağır bir adam azmanına karşı güreşti. Kendisinden hiç ama hiç beklenilmeyen bir galibiyeti ringi göçürerek aldı.  Bu güreşiyle Adana yöresinde de ünü arttı,  “Tahta Kıran” namıyla anılır oldu.

İzmir'de Kel Aliço ile güreşe tutuşmuşlar ancak yenişememişlerdir. Adana'da Ticaret maksatlı bulunduğu sırada
Fransız güreşçi ile güreşe yürütülmüş ve bu güreşi kazanmış;
Hasmını yere sermesinin etkisiyle bulundukları zeminin tahtaları kırıldığı için” Tahta Kıran” lakabıyla da anılmıştır. Hasbekli Mahmut Pehlivan 1932 yılında vefat etmiştir..