Yozgat ismi tarih süresince çeşitli değişikliklere uğramıştır. Yozgat'ın eski adı olan Bozok, Oğuz Türklerinin Bozok koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye gelip konaklamasıyla kullanılmaya başlandı.
Yozgat İsminin Kökeni İle İlgili 2 Farklı Hikaye Var
• ‘Yüz Kat Yükseliş Hikayesi
Derin manalar ifade eden bu hikayeye göre Yozgat'ın Saray Köyü çevresinde bulunan yüksek araziler sebebiyle başlangıç itibarı ile 'Yüz Kat' şeklinde tabir edildiği anlatılıyor. Zamanla beraber bu isim Yozgat şekline evirilmiştir.
• Çobanoğlu Hikayesi
Bir başka rivayete göre ise aşiret reisi olan Ömer Cabbar Ağa'nın yüzünde bir yara olduğu sebebiyle ona ‘Çopur’ veya ‘Çapar Koca’ lakabı takılmış. Günün birinde Hızır (AS) ondan süt istemiş ve böylece Cabbar Ağa misafirperverlik gösterip sütü Hızır (AS)'a ikram etmiş. Hızır (AS) memnun kalmış ve böylece Çobanoğlu;
“Yozuna Yoz katılsın, memleketinin adı ‘Yoz-Kat’ olsun”
Demiş.
Bu sözlerle beraber ‘Yoz-Kat’ adı doğmuş ve zaman içerisinde Yozgat şeklini almıştır.
Yozgat İsmi Resmi Olarak İlk Defa Ne Zaman Değişti?
Yozgat ismi ilk defa resmi olarak 1926 senesinde Kütahya Milletvekili Cemil Bey'in öneri vermesi ile Bozok’tan Yozgat şekline evrlmiştir.
23 Haziran 1927 senesinde Bozok Mebusu Süleyman Sırrı İçöz ve arkadaşlarının teklif vermesi ile Yozgat adı yeniden kabul edildi ve yürürlüğe girdi.