Temizlik Personeliyle Kahvaltı Yaptı Temizlik Personeliyle Kahvaltı Yaptı

Yozgat Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Harun Evcimen, vergi mükelleflerine yönelik önemli bir uyarıda bulunarak, 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek olan elektronik defter uygulamasına geçişin zorunlu hale geleceğini belirtti.

Elektronik Defter Uygulaması Başlıyor

Evcimen, 08 Kasım 2024 tarihli ve 32716 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile ticaret hayatında önemli bir değişikliğe gidileceğini vurguladı. 1 Ocak 2025 itibarıyla, kağıt ortamında tutulan ticari defterlerin çoğu, e-defter olarak elektronik ortamda tutulmaya başlanacak. Envanter, karar defteri ve ortaklar pay defteri dışında kalan tüm ticari defterlerin elektronik ortamda düzenlenmesi gerekecek.

Vergi Mükellefleri İçin Zorunluluk

Elektronik defter uygulamasının vergi mükellefleri için zorunluluk haline geldiğini söyleyen Evcimen, e-defter tutmayanların defterlerinin geçersiz sayılacağını ve cezai yaptırımla karşılaşacaklarını belirtti. Bu nedenle, vergi mükelleflerinin mağduriyet yaşamamaları için e-defter başvurularını bir an önce tamamlamalarının büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Özellikle tüzel kişiliğe sahip mükelleflerin mali mühür temini için gerekli başvuruları erkenden yapmaları gerektiğini ifade etti.

Yeni Düzenlemeyle İlgili Belirsizlikler

Yeni düzenlemenin, bazı mükellef gruplarının durumunu belirsizleştirdiğini dile getiren Evcimen, bilanço esasına göre defter tutan ancak Kurumlar Vergisinden muaf olan mükellefler ve gayri faal işletmeler için bazı sorunların yaşanabileceğini belirtti. Bu gruptaki mükelleflerin e-defter uygulamasına kademeli geçiş yapabilmesinin, olası zorlukları önleyebileceğini söyledi.

Zamanında İşlem Yapmak ve İşbirliği Yapmak Önemli

Evcimen, vergi mükelleflerinin muhasebe işlemlerini zamanında ve doğru şekilde yapabilmesi için her ay banka, çek, senet ve kredi gibi işlemlerini mali müşavirlerine düzenli olarak iletmeleri gerektiğini vurguladı. E-defter kayıtlarının Maliye Bakanlığı'na iletilmeden geriye dönük işlem yapılamayacağının altını çizen Evcimen, bu durumun mali müşavirlerin iş yükünü artıracağını ve müşteri sayılarının azalmasına neden olabileceğini belirtti. Mükelleflerin, mali müşavirleriyle yakın işbirliği içinde olmalarının, işlerin zamanında ve doğru yapılması için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Kağıt Fatura Tarih Oluyor

1 Ocak 2025’ten itibaren kağıt faturaların geçerliliğini yitireceğini belirten Evcimen, 12 Kasım 2024’te yayımlanan bir başka tebliğe göre, 31 Aralık 2024’e kadar e-fatura mükellefi olmayanların düzenleyeceği e-arşiv fatura sınırının 6.900 TL olarak belirlendiğini, ancak 1 Ocak 2025 ile 31 Aralık 2025 arasında bu tutarın 3.000 TL’ye düşürüleceğini ifade etti. Ayrıca, 1 Ocak 2026’dan itibaren tüm faturaların e-arşiv fatura olarak düzenlenmesinin zorunlu olacağına dikkat çekti.

Evcimen, vergi mükelleflerinin cezai işlemlerden kaçınmak ve mağduriyet yaşamamak için işlemlerini erkenden tamamlamaları gerektiğini vurguladı. Mali müşavirlerle yapılacak görüşmelerin, başvuruların zamanında yapılması açısından kritik öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi