Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçtiğimiz yıla ait Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri raporunu yayınlayarak, Türkiye’de gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu şehirleri açıkladı. Raporda, Türkiye’nin en yoksul 4 şehrinin aynı bölgede yer alması dikkat çekti. Yıllardır devam eden ekonomi politikaları ve yüksek enflasyon sebebiyle yoksulluk oranları artarken, TÜİK’in paylaştığı veriler bu durumu gözler önüne serdi.
Yoksulluk Oranı Yükseldi
Rapora göre, Türkiye’de göreli yoksulluk oranı %13.9’a çıkarken, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı %31’e ulaştı. Türkiye, araştırmada 30 farklı ekonomik bölgeye ayrılırken, en yoksul şehirlerin TRA2 olarak tanımlanan Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan olduğu belirtildi. Bu şehirler yoksulluk oranında zirveye yerleşmiş durumda.
Kastamonu, Çankırı ve Sinop da Yoksulluk Tehdidi Altında
TRA2 bölgesinin ardından en yoksul ikinci bölge ise TR82 olarak açıklandı. Bu bölgede bulunan Kastamonu, Çankırı ve Sinop da yoksulluk tehdidi altında olan şehirler arasında yer alıyor.
Yoksulluğun En Az Olduğu Şehirler
Öte yandan, göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu İBBS 2. Düzey bölgeleri ise %4,8 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), %7,1 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ve %8,0 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu. Bu bölgeler, Türkiye genelinde yoksulluk oranının en düşük seviyelerde seyrettiği şehirler olarak öne çıkıyor.