Yozgatlı Gazeteci Şair Yazar Salim Taşçı

Gazeteci-yazar, şair. 1945, Sorgun Yozgat doğumlu. Bazı kitaplarında Salim Halid Bozoklu imzasını kullandı. Sorgun’da başladığı ortaöğrenimini Ankara’da tamamladı. Öğrencilik yıllarında gazeteciliğe başladı. 1981 yılında Sancak adlı gazetenin sahibi olana kadar, Milliyet, Tercüman ve Adalet gazetelerinde yazdı. Ankara Spor Kulübünde futbol oynadı, boks yaptı. Emlak ticaretiyle uğraştı.
Ayrıca Yozgat ve Sorgun Postası gazetelerinde haftalık yazılar yazdı.

Halen Sorgun Medya Gazetesi’nde yazılar yazmaktadır. Hakan Kral adıyla yazdığı dokuz hikâye ve senaryosu sinemaya aktarıldı. “Allı Gelin”, “Eşkiya’nın Oğlu”, “Şehirde Kan Vardı”, “Vukuat Yok” ve “Perişan Gız” gibi hikâyeleri de filme alındı.

İlk iki kitabı “Bankayı Portakal Gibi Sattım” ve “Satılık Dünya” yazarın anılarından oluşuyor. 2020 yılında da “Küs Topraklar” adlı hikaye kitabı yayınlandı.

Salim Taşcı, dört erkek iki kızı olan altı çocuklu ailenin, beşinci çocuğudur. Eşi Mualla Hanım, Bursa Karacabeyli’dir. Bu evlilikten Tijen ve Tolga adlarında bir kız bir oğulları oldu. Onun en büyük tutkusu, okumak ve yazmaktır. Vakit buldukça da spor yapıyor.

Ayrıca Yozgat ve Sorgun Postası gazetelerinde haftalık yazılar yazdı. Hakan Kral adıyla yazdığı dokuz  hikâye ve senaryosu sinemaya aktarıldı. “Allı Gelin”, “Eşkiya’nın Oğlu”, “Şehirde Kan Vardı”, “Vukuat Yok” ve “Perişan Gız” gibi hikâyeleri de filme alındı. Çok sayıda derneğin üyesidir.

“Doğmuş olduğu ilçe Sorgun Üç Tepeler’de kurduğu “Sorgun Gazeteciler Hatıra Ormanı”nda; 4750 sedir ağacıyla sınırları çizili ve ortasında 42 bin Sarıçam ile donanmış, 6 bin 500 m2’lik Türk Bayrağı var... Yine Sorgun Çomak Dağı’nda kurduğu ormanda, dünyanın en büyük ’yer bayrağı’olan Ay ve Yıldız’ın çapı 23 bin 500 m2...

“Yozgat’ta ise “Kuvayı Millîye Hatıra Ormanı’nı kurdu... Ankara Mamak Gökçeyurt’ta; kurduğu 26 ormanın bazılarının -yine ‘Hatıra’sözcüklü- adları şunlar: “ Atatürk Ormanı”, “Cumhuriyet Ormanı”, “Yozgat Ormanı”, “Yıldırım Bayazıt Ormanı”, “Erenler Ormanı”,  “Yunus Emre Ormanı”, “Ahmet Yesevî Ormanı”, “Mevlâna Ormanı”, “Pir Sultan Abdal Ormanı”, “Hacı Bayram Velî Ormanı”, “İzzet Begoviç Ormanı”, “Namık Sevük Ormanı”, “Uğur Mumcu Ormanı”, “Ahmet Taner Kışlalı Ormanı”, “Abdi İpekçi Ormanı”, “Ali Dinçer Ormanı”, “Kurthan Fişek Ormanı”... Ayrıca, halen yaşayan gazeteciler adına kurduğu ormanların kurucusudur.

“O, topluma hizmette harcadığı paraları vergisinden düşmeyen; okuduğu lisedeki 25 öğrenciye 20 yıldır maddi destek sağlayan bir güzel kişi... O, yeri geldiğinde gözünü daldan-budaktan esirgemeyen bir vatansever! O, değerli dostum -durağı uçmak olsun- Necip Haplemitoğlu, ’yabancı uşakları’hainlerce öldürüldüğünde; Çankaya’daki Konrad Adenauer Caddesi’nin tabelasını defalarca indirip, yerine “Kuvâyı Millîye” yazılı tabelayı ısrarla asan bir gözü kara yiğit!
Onun bir sözüyle yazıyı bitirmek istiyorum: “Allah bizi; namerde de, merde de muhtaç etmesin!” (Yeniçağ Gazetesi-Salim Taşçı Gerçeği: 20 Şubat 2014)

Eserleri: Şiir, Salim Halid Bozoklu imzasıyla- Selam, Kağnı, Bankayı Portakal Gibi Sattım (2001), Satılık Dünya (2004).
Kaynakça: Durali Doğan / Yozgatlı Şair ve Yazarlar Ansiklopedisi (2005), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).