Yozgatlı başarılı Prof. Dr. Taner Demirer, Her 6 insandan birinin kanserden öleceğini söyledi.

Demirer,

“Kanser Pandemisi kanserden milyonlarca insanın ölmesidir. İnsanlık yıllardan bu tarafa kanser pandemisi ile karşı karşıya. Her yıl milyonlarca insanımızı kaybediyoruz. Her yıl 20 milyon insan kansere yakalanıyor. 10 milyon insan ölüyor. Eğer böyle devam ederse 2050 yılında 40 milyon insan yakalanacak ve 20 milyon insan ölecek” dedi.

5 İnsandan Biri Kansere Yakalanacak

Hayat boyunca her 5 insandan birinin kansere yakalanacağını belirten Demirer,

“Her 6 insandan biri kanserden ölecek. 8 erkekten, 11 kadından biri kanserden ölecek. Kanserin teşhisi ve tedavisi son derece pahalı. Bunda da ülkelerin hükümetlerine büyük yük bindiriyor. Kanserin bir yıllık maliyeti 1 trilyon dolar dünyada. Türkiye’de cepten harcamalar da dahil 3 milyon dolar. Ama 2030 yılında Türkiye’nin kansere yapacağı harcama 9 milyar doları bulacak” ifadelerini kullandı.

100 Risk Faktörü Bulunuyor

Demirer,

“Yüz risk faktöründen yüzde 30’u sigara. Sigara 20’den farklı tür kansere neden oluyor. Diyet ve obezite etkiliyor. En önemli faktörlerden biri de obezite. Ülkemizde 17 milyon obezitemiz var. Diyabet ve obezite bir araya geldiğinde kanser riski daha da artıyor. Dünyada kanserlerin yaklaşık 750 bini obezite ile ilgili. Türkiye’de en az 10 bini bazite ile ilgili. Yağlı ve yanlış gıdalardan kaçınmak gerekir. Özellikle de alkol tüketimi ve sigaradan uzak durmak son derece önemli” dedi.

Kanser Hastaları İlaca Ulaşmakta Sıkıntı Çekiyor

Kanser Hastalarının ilaca ulaşmakta sıkıntı çektiğini ifade eden Demirer,

“Bugün itibari ile sağlıkta geldiğimiz noktada Türkiye bir çöküş dönemi yaşıyor. Açlık sınırında olan sağlık çalışanları, sağlık hizmetinin standart ve kalitesinin düşmesi, ucube bir randevu sistemi, devasa hasta kuyrukları, sağlıkta şiddet de önde giden bir ülkeyiz. Bu zamana kadar 15 bin hekimimiz Türkiye’den ayrıldı”

Nüfusa Göre En Fazla Tıp Fakültesi Bizde

Demirer,

Sigara Akciğer Kanseri Riskini 10-30 Kat Arttırıyor Sigara Akciğer Kanseri Riskini 10-30 Kat Arttırıyor

“Dünyada en fazla Tıp Fakültesi bizde. Milletvekillerinin önergesi ile illere tıp fakülteleri kuruluyor. Ama imkan yok. laboratuvar, alt yapı, öğretim üyesi yok. Özellikle hekimlerin zorlu ekonomik sıkıntısı çektiğinden birçok hekimin özel hastane veya yurt dışına gidiyor. Hekim ülkesine hizmet verecekken ekonomik problemlerden gitmek istiyor. Hastanelerde cerrahi ev aletleri çok yetersiz. Kamu ve üniversite hastanelerinde ilaç yok. Türkiye’nin sağlıkta geldiği nokta bu” diye konuştu.  

Muhabir: Kadir Görgülü