Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Ünlü Enerji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa İlbaş “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer aldı. İlbaş’ın başarısı kendi camiasında olduğu gibi Yozgatlılar arasında büyük mutluluk ve gurur kaynağı oldu.
Stanford Üniversitesi’nin İki Listesinde “Mustafa İlbaş” ismi var!
Prof. Dr. Mustafa İlbaş, gurur verici bir başarıya daha imza attı. Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde iki kategoride de yer almayı başardı. Hem “son yıl” listede, hemde “kariyer boyu” listesinde yer aldı.
22 Bilim Alanı 174 Alt Alanda Sınıflandırıldı
Eylül 2024’te dünya üzerinde en çok atıf alan akademisyenlerin listesi Elsevier veri tabanında “kariyer boyu” ve “son yıllık” olmak üzere iki ayrı formatta açıklandı. Bilim insanları, standart Science-Metrix sınıflamasına göre 22 bilim alanı ve 174 alt alanda sınıflandırıldı. En az 5 makalesi olan tüm bilim insanları için alana ve alt alana özgü yüzdelik dilimler de oluşturuldu. Bu çalışmada Elsevier tarafından ICSR Lab (https://www.elsevier.com/icsr/icsrlab) aracılığıyla sağlanan Scopus verileri kullanıldı.
Kariyer boyu veriler 2023 yılı sonuna kadar güncellenir ve tek yakın yıl verileri 2023 takvim yılı içerisinde alınan atıflarla ilgilidir. Seçim, c-puanına (kendi atıflarıyla ve atıfsız) veya alt alanda yüzde 2 veya üzeri yüzdelik sıralamaya göre ilk 100 bin bilim insanına dayanmaktadır.
Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa İlbaş “son yıl” listede ve “kariyer boyu” listesinde dereceye girmeyi başardı.
Çamlık Medya olarak Gazi Üniversitesi’nden Ünlü Enerji Uzmanı hemşehrimiz Mustafa İlbaş’ı elde ettiği başarıdan ötürü tebrik ederiz.
Mustafa İlbaş kimdir?
1967 Yozgat doğumlu olan Prof. Dr. Mustafa İlbaş, ilk ve orta öğrenimini memleketinde tamamlamıştır. 1988 yılında ERÜ’den Makine Mühendisi olarak mezun olmuş, 1991 yılında aynı üniversitede yüksek lisansını tamamlayarak Makine Yüksek Mühendisi ünvanı almıştır. 1993-1997 yılları arasında Birleşik Krallık-İngiltere Wales Üniversitesinde (UWCC), Makine Mühendisliği ve Enerji alanında Doktorasını tamamlamıştır. 1997 ve 2005 yıllarında Cardiff Üniversitesinde Hidrojen enerjisi konusunda Post-Doktora ve proje çalışmaları yapmıştır. 2016 yılında eğitim-araştırma faaliyetleri için ABD University of Florida ve Miami’de bulunan Prof. Dr. İlbaş, Avrupa, Türk Devletleri ve Tayvan dahil çok sayıda ülkede uluslararası işbirliği ve akademik faaliyetlerde bulunmuştur. 1997 yılında ERÜ Mühendislik Fakültesinde Yrd. Doç. Dr., 2000 yılında Doç. Dr. ve 2006 yılında da Prof. Dr. ünvanlarını almıştır. 2011 yılında Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümüne Profesör olarak atanmış ve aynı bölümde öğretim üyesi olarak akademik çalışmalarını sürdürmekte olan Prof. İLBAŞ enerji alanında başta TÜBİTAK ve BAP Projeleri olmak üzere çok sayıda araştırma projesini başarıyla tamamlamış ve TÜBİTAK Proje Performans Ödülü almıştır.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi ve birçok sivil toplum kuruluşunda kurucu, başkan veya yönetici olarak görev yapan Prof. Dr. İlbaş, 1998-2007 yılları arasında beş dönem TMMOB MMO Kayseri Şube Oda Başkanlığına seçilerek bu görevini 9 yıl başarıyla yürütmüştür. Bu süreçte, 18’i Enerji ve mesleki konular, 15’i Üniversite-Sanayi işbirliği konularında olmak üzere 33 Konferans ve seminer düzenlemiştir. 3 defa (YEKS) Ulusal Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu Başkanlığı yapmış, Üniversite-Sanayii-Odalar ve Üniversite-Sektör işbirliği için önemli çalışmalarda bulunmuştur.
Gazi Üniversitesi ve Bozok Üniversitesi Yönetim Kurulu ve Senato Üyeliği, Etik Kurul, Eğitim ve Kalite Komisyon Üyelikleri, ERÜ Mühendislik Fakültesi Fakülte Kurulu Üyeliği, SHYO Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Halen International Journal of Energy Studies (IJES) adlı Uluslararası bilimsel derginin kurucusu ve baş editörü, Uluslararası Yanma Enstitüsü Türkiye Başkan Yardımcısı, Dünya Hidrojen Derneği ve Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi ve Türk Enerji Birliği Araştırma Merkezi (TEBAM) Başkanıdır. Fransızca ve çok iyi derecede İngilizce bilen, enerji alanında birçok uluslararası işbirliği ve başarıları olan Prof. İlbaş, Hidrojen ile ilgili Patenti, uluslararası ve ulusal yayımlanmış 200 adet nitelikli bilimsel makalesi ve bildirisi bulunmaktadır. 2006–2007 yılında Bozok Üniversitesi Kurucu Rektör Yardımcılığı görevini başarıyla tamamlayan Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ, 2011-2014 yılları arasında Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Kurucu Dekanı olarak görev yapmıştır. Bu görevini başarıyla tamamlamış ve yasal süresi sonunda devretmiştir. Milli Savunma Üniversitesi Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeliği (2017-2020) ve Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanlığı(2019-2022) görevlerini başarıyla tamamlayan Prof. Dr. Mustafa İlbaş evli ve iki çocuk babasıdır.