Eğitim hayatına Boğazlıyan'da başlayan Özbilen, liseyi İstanbul Pendik Lisesi’nde tamamladıktan sonra İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne devam etti. Müziğe olan ilgisi ise genç yaşlarda öğrenci korolarında başlayan Özbilen, kariyerinin ilk adımlarını Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Aksaray Musiki Derneği'nde atarak, Orhan Dağlı, Nida Tüfekçi ve Neriman Tüfekçi gibi üstatlardan dersler aldı.
Rumeli Türkülerine ağırlık verdi
1966 yılında Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) tarafından açılan Türk Halk Müziği Ses Sanatçılığı sınavını kazanan Özbilen, stajyer sanatçı olarak TRT İstanbul Radyosu’nda göreve başladı. Stajyerlik döneminde Nida Tüfekçi ve Halil Bedii Yönetken gibi önemli isimlerle çalışarak kendine has bir üslup geliştiren sanatçı, 1969 yılında asaleten TRT İstanbul Radyosu’na ses sanatçısı olarak atandı. Usta sanatçılar Hacı Taşan, Muharrem Ertaş ve Refik Başaran gibi isimlerin tavırlarını inceleyerek halk müziğine kendi yorumunu kazandıran Özbilen, son on beş yıldır özellikle Rumeli Türküleri üzerine yoğunlaşmış durumda.
Başarıyla temsil etti
Soner Özbilen, Ohri (Makedonya), Dijon (Fransa), Barselona (İspanya) ve Kosova gibi birçok uluslararası otantik müzik ve folklor festivaline katılarak Türkiye’yi yurt dışında başarıyla temsil etti. Türkiye’nin çeşitli yörelerinde düzenlenen festivallerde de konserler veren sanatçı, başta Orta Anadolu ve Rumeli yöresi olmak üzere birçok türküyü derleyerek Türk Halk Müziği repertuvarına önemli katkılar sağladı.
Halen TRT İstanbul Radyosu Türk Halk Müziği Ses Sanatçılığı ve Koro Şefliği görevini sürdüren Soner Özbilen, Türk halk müziğine katkı sağlamaya devam ediyor.