Yozgatlı Ünlüler (3)- Demli Molla Hasan Coşkun

Asıl adı Hasan Coşkun olan Demli Molla, 1887 yılında Yozgat Sorgun Ahmetfakılı köyünde doğdu. İlk dinî derslerini köyünde aldıktan sonra eğitimini Kayseri’de tamamlamış. Askerliğini yedek subay olarak yapmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda Garp Cephesi’nde görev alarak,askerin moralini yükseltmek ve onları coşturmak için şiirler söylemiş, İsyanlara karşı nasihatler vermiştir.

Ateşli bir hatip olması nedeniyle kendisine “Deli- Demli Molla” lakabı verilir. Demlî, İstiklal Savaşı’nda üsteğmen rütbesi ile Sarıklı Mücahitler Ordusu’na katılır. Askerin moralini yükseltici konuşmaları, kasideleri ve şiirleri komutanlarca takdirle karşılanmıştır. 9 Eylül 1922’de Yunanlıların İzmir’de denize dökülüşüyle ilgili olarak yazdığı “Neşide-i Meserret Yunanlılara Nasihat” şiiri onlara ders niteliğindedir.

Yozgat, Çorum, Amasya, Tokat, Sivas illerinde nasihat memuru olarak görev yapmış, nasihatleri ve hutbeleri çoğaltılarak halka dağıtılmıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra Sorgun Müftülüğüne atanmış ve oradan da Kars’a yine müftü olarak tayini edilmiştir.

Bu tayinle ilgili olarak Ankara’ya giderek zamanın Diyanet İşleri Başkanıyla görüşmüş. Diyanet İşleri Başkanı, “Kars’ın doğu bölgesinde önemli bir şehrimiz olduğunu, etnik grupların ve özellikle Ermenilerin faaliyetlerini sürdürdüklerini, kendisinin ilim ve feyziyle burada büyük rol oynayacağını düşündükleri için tayin ettiklerini” söyleyerek Hasan Coşkun’u ikna etmişlerdir.

Kars’tan sonra Polatlı’ya oradan da Eskişehir’e tayini çıkarılmış camilerdeki vaazları ve nasihatlerinde yaptığı kasideli, şiirli ve heyecanlı nutukları; millî bayramlarda yaptığı konuşmalar ve okuduğu coşku dolu şiirler nedeniyle kendisine “Deli Molla” lakabı verilmiştir. Bazı gazete ve dergilerde çıkan yazı ve şiirlerinde ise “Demlî” mahlasını kullanmıştır.

Eskişehir Müftülüğünden emekli olmak üzere müracaat ettiğinde kendi ısrarı üzerine tekrar Sorgun Müftülüğüne tayin olmuş, 2 yıl burada çalıştıktan sonra emekli olmuştur. 20 Ocak 1965’te vefat eden Demli Molla’nın mezarı Eskişehir’dedir.

KAYNAKÇA:

1-Doğan, Durali (2005). Yozgat Şair ve Yazarlar Ansiklopedisi. Yozgat: Sılam Ofset.
2- Koç, Adem (2000). “Âşık Demli ve Oğlu Ali Said Coşkun”. Millî Folklor. 47: 80-84.
3- Oğuz, M. Öcal (1994). Yozgat’ta Halk Şairliğinin Dünü ve Bugünü. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.
4- İslam Ansiklopedisi