Yozgatlıların soyları ta İskoç ve İrlandalılara mı dayanıyor? Yozgatlıların ataları İrlanda’dan ve İskoçya’dan mı geldi? Madem öyle değilse peki o zaman Anadolu'da tarih neden yeniden yazılıyor, Yozgat'ta İrlandalı ve İskoçların izleri neden aranıyor? Tüm bu soruların cevapları ve çok daha fazlası haberimizde...
Ülkemizde 800'e yakın yerde arkeolojik kazılar yürütülmeye devam ediliyor. Türkiye'nin tam ortasında bulunması ile bilinen Yozgat'ta süren kazılar 6 bin, Mardin’deki kazılar ise 12 bin yıllık tarihe ışık tutacak. Yozgat'ta gerçekleştirilen kazı çalışmalarında İrlandalı ve, İskoçyalı ve Almanyalı atalarının izleri araştırılıyor.
İzmir Selçuk’ta bulunan Efes Antik Kenti 1860'lı senelerden itibaren kazılmaya devam ediliyor. Tüm bu çalışmalara rağmen halen yarısı dahi ortaya çıkarılmış değil. Gerçekleştirilen kazı çalışmalarında kentin tarihi 7, yakınlardaki bir höyüğün tarihi ise 8 bin 200 yıl kadar geriye götürülebildi. İzmir Efes’ten elde edilen bulgular, özellikle de erken dönem antik çağ tarihinin yeniden ele alınmasına olanak tanıyacak.
İNSANLIK ALEMİNİN SIRRI TAŞ TEPELER
Şanlıurfa'da bulunan ve toplu olarak 'Taş Yepeler' adı ile anılan, bölgede gerçekleştirilecek kazı çalışmalarında tarihin yeniden ele alınması bekleniyor. Bölgede süren kazı çalışmaları, insanlık tarihinin geçmişine yönelik çok önemli bulgulara yer verecek. Siyasi, sanat, kentleşme, tarım ve dini yapılarla alakalı yeni bilgilere ulaşılacak. Karahan Tepe’de hayvan heykellerinin yanında 2,3 metrelik bir insan heykeli yapılan çalışmalar neticesinde bulunmuştu.
TARİHİ İZLERİN ‘0’ NOKTASI
Tarih tarihin ‘0’ noktası olarak da adlandırılan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’de 12 bin yıllık bir arkeolojik kalıntı nihayetinde gün yüzüne çıkarılmıştı. Özellikle de insanlığın yerleşik yaşama geçişi ile alakalı çeşitli varsayımların yeni baştan ele alınıp incelenmesine aracılık ediyor. Yapılan çalışmalara yönelik derlenen habere göre tarihi değiştirilecek arkeolojik alanlar, göbeklitepe ile de sınırlı değil.
NEOLİTİK ÇAĞ YAKINDAN BAKILACAK
Mardin Dargeçit’in Ilısu Mahallesi'nde bulunan ve boncuklu tarla olarak anılan alan, neolitik çağa yakından bakılmasına aracılık ediyor. 2012 senesinde kızılmaya başlanana ve henüz yarası dahi kazılamamış olsa dahi özellikle de arpa ve buğday tarımına yönelik önemli bilgilerin gün yüzüne çıkmasını sağladı.
Boncuklu tarla kazıları ile Göbeklitepe’den 1000 yıl kadar öncesine dair çeşitli bilgi ve bulgulara ulaşılması bekleniyor.
ÇORUM'DAKİ KAZILARDA BİLİNMEYEN BİR DİL KEŞFEDİLDİ
Çorum Boğazköy Hattuş’da süren kazı çalışmalarında daha önce varlığı henüz bilinmeyen ve tespit edilmemiş bir gölet yani baraj ile varlığı unutulmuş Kalaşmaca diline ait olduğu öne sürülen arkeolojik bilgilere ulaşıldı. Turizm açısından bakıldığında çok önemli bir ziyaret noktası olmasının yanında aynı zamanda yeni keşiflerle Hattuşa kazıları yıllara rağmen güncelliğini hiç yitirmiyor. İstanbul'da da 2018'den itibaren Haydarpaşa ve civarında süre gelen kazı çalışmaları yalnızca Osmanlı ve Bizans dönemine ait değil aynı zamanda kentin tam 9 bin yıl öncesine kadar ışık tutacak.
BATI, GÖZÜNÜ YOZGAT'A DİKTİ
Yozgat Tavium Antik Kenti 2000 senesinde kazanmaya başlandı ve 6 bin yıllık bir tarihe ışık tutması bekleniyor.
Frig, Galat, Hitit ve Roma medeniyetlerine ait çok önemli bulguların gün yüzüne çıkmasını sağlayacak fakat Tunç Çağı’na ait eserler de aynı şekilde buradaki kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarıldı.
İskoç, İrlanda, Alman atalarının da bu bölgede yaşadığına ve göçlerle Avrupa'ya geçiş yaptıklarına yönelik çeşitli tezler öne sürülüyor.