Yozgat’ta havaların soğumasıyla birlikte, yüzlerce yıllık geçmişe sahip yün yorganlara olan ilgi giderek artıyor. Soğuk kış günlerinde hem nostaljik hem de konforlu bir seçenek arayanlar, doğal malzemelerden yapılan bu yorganları tercih etmeye başladı. Yozgatlılar, el işçiliğiyle üretilen bu geleneksel yorganları, sağlık ve uyku kalitesini artırması nedeniyle tercih ediyor.

50 Yıllık Yorgancıyım

Yozgat’ta Yorgancılık mesleğini yürüten 62 yaşındaki Hanifi Özenç, 50 yıldır bu mesleği sürdürdüğünü söyledi.

Özenç, “Kış ayında yün yorganlara fazla ilgi olmaz. Çünkü yorganların temizlenmesi lazım. Yaz aylarında düğün sezonunda daha fazla oluyor. Kış aylarında işe hazır yün yapıyoruz. Ama şuanda yün yorgana ilgi yok. Çünkü hazır diye tarif ettiğimiz yorganlar çıktığı için olmuyor” dedi.

Yün Yorgan İşi Bitiyor

Şuanda Merinos yün olarak yapıldığı belirten Özenç, “Merinos yün adı altında bir yün çıktı. O da gerçek yün yorgan işini bitirdi. İşler bu yönden durgun. Yün yorgan sağlık açısında da güzel. Hastalık yapmaz, teri emer. Ama elyaf terlettiği için hastalık yapıyor. Yün yorgan her açıdan sağlıklı şekilde kullanarak uykusunun kalitesi artar” şeklinde konuştu.

2 Bin 500 Liraya Yapılıyor

Özenç, “Her şeyi bizden olarak bir yorgan yaptırmak isteyen müşterilerimiz 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla yorgan yapıyoruz. Vatandaşlarımız imkanı olduğu sürece yün yorgana talep etsinler. Sağlıkları için ve özellikle çocuklar için yün yorgana alıştırsınlar” dedi.

Artık Bizler Son Demleriz

Yozgat’ta çırak bulunmadığından dolayı yorgancılık mesleğinin bitme noktasına geldiğini belirten Özenç, “Artık çırak yetişmiyor. Ustalarda bitti. Bundan sonra makine yorganı başlar. Parası olan gider makinasını alır. Günden çok yorgan gider ve konfeksiyon gibi satar. Bizler ise günde el emeği olduğu için günde 2 yorgan dikimi yapabiliyoruz”

Şefaatli’de Millet Bahçesi Proje Aşamasında Şefaatli’de Millet Bahçesi Proje Aşamasında

Özenç, “Yorgancılıkta bizim en büyük sıkıntımız kredi kartı olayı. Bizlerin vergi türümüz basit usul. Vergisiz matrahsız olduğu için post cihazı kullanamıyoruz. İhalelere de giremiyoruz.  O yüzden de işlerimizde düşüyor. Gelen müşterilerimiz post cihazı istiyor. Yok denildiğinde yaptırmadan gidiyorlar. Bizler bu konuda devletimizden destek bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: Kadir Görgülü