Afrika kökenli bu viral hastalığın yayılım riski nedeniyle özellikle belirli risk gruplarının dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Kader, virüsün belirtileri, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında detaylı bilgiler verdi.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Prof. Dr. Kader, Maymun Çiçeği virüsünün, hayvanlardan insanlara geçebilen zoonotik bir hastalık olduğunu belirtti. Virüs, enfekte olmuş hayvanların kanı, vücut sıvıları ve deri-mukoza lezyonları ile doğrudan temas sonucu insanlara bulaşabiliyor. Bunun yanı sıra, hasta bir kişiyle uzun süreli yakın temas, dokunma, öpüşme ya da kirlenmiş çarşaflar, giysiler veya iğneler aracılığıyla da bulaşma riski bulunuyor.

Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın kuluçka süresi 5 ila 21 gün arasında değişirken, ilk belirtiler arasında ateş, yorgunluk, baş ağrısı, lenf düğümlerinde şişme, sırt ve kas ağrıları, halsizlik ve ciltte döküntüler yer alıyor. Cilt döküntüleri genellikle yüz, kol ve el bölgelerinde görülüyor. Ayrıca, kaşıntılı lezyonlar, lenfadenopati, üşüme, terleme, oral ve genital ülserler, konjonktivit, kusma, ışığa hassasiyet, boğaz ağrısı ve öksürük gibi semptomlar da hastalığın belirtileri arasında yer alıyor.

Yozgat'ta Onlar Artık Hastanelerde Sıra Beklemeyecek Yozgat'ta Onlar Artık Hastanelerde Sıra Beklemeyecek

Kimler Daha Fazla Risk Altında?

Prof. Dr. Kader, özellikle 0-5 yaş arası çocuklar, yaşlılar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerin Maymun Çiçeği virüsüne karşı daha duyarlı olduklarını ve bu kişilerin ekstra dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Bu grupların hastalığı daha ağır geçirme riskinin yüksek olduğunu belirtti.

Korunma Yolları

Hastalığın yayılmasını önlemek için alınması gereken önlemler hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Kader, virüs taşıma riski bulunan hayvanlarla temastan kaçınılması, etlerin iyi pişirilmeden tüketilmemesi, enfekte kişilerin eşyalarının kullanılmaması ve hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, enfekte hayvan veya insanla temas sonrasında el hijyenine dikkat edilmesi ve hasta bakımlarında kişisel koruyucu ekipmanların kullanılması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi