Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2025-2027 yıllarını kapsayan bitkisel üretime yönelik desteklemeleri ve diğer bazı tarımsal desteklemeleri içeren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini Resmî Gazete’de yayımladı. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, tarımsal üretimde verim ve kalitenin artırılması, üretim planlamasına katkı sağlanması, çiftçilere yönelik desteklerin sadeleştirilmesi ve daha etkin bir yapıya kavuşturulması amaçlanıyor.

Bitkisel Üretimde 3 Yıllık Destek Dönemi Başladı
İlk defa 3 yıllık bir dönem için açıklanan bitkisel üretim destekleri, üretim sezonundan önce duyurularak çiftçilerin planlı üretime yönlendirilmesi hedefleniyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı tüm üreticiler, bu desteklerden yararlanabilecek. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidilerek, çiftçilere daha net ve öngörülebilir bir süreç sunuluyor. Ayrıca, su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretim yapan ve milli tohum kullanan üreticiler de ilave destek alacak.

Temel Destekler ve Katsayılar

Türkiye'nin En Zeki Şehirleri Belli Oldu! Yozgat Kaçıncı Sırada? Türkiye'nin En Zeki Şehirleri Belli Oldu! Yozgat Kaçıncı Sırada?


2025 yılı için belirlenen temel destek tutarı, üretim maliyetlerine göre dekarda 244 TL olarak belirlendi. Mazot maliyetlerinin %50’si, gübre maliyetlerinin %25’i karşılanarak çiftçilere büyük bir destek sağlanacak. Arpa ve buğday üreten çiftçiler ise dekarda 317,2 TL temel destek alacaklar.

Planlı Üretim Desteği
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından stratejik öneme sahip ürünler arasında yer alan arpa, buğday, ayçiçeği, mercimek, nohut gibi ürünler için planlı üretim desteği sağlanacak. Bu ürünleri havzasında yetiştiren üreticilerin mazot maliyetlerinin %100’ü, gübre maliyetlerinin ise %50’si karşılanacak. Örneğin, buğday üreticisi dekarda 634 TL destek alacak.

Üretimi Geliştirme Desteği
Verim ve kaliteyi artırmayı hedefleyen program kapsamında, sertifikalı tohum kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve katı organik-organomineral gübre kullanımına yönelik ilave destekler sağlanacak. Ayrıca, lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği de verilecek.

Havza Bazlı Üretim Planlaması
Yozgat’ın çeşitli ilçelerinde arpa, buğday, ayçiçeği, mercimek, nohut, fasulye gibi ürünler planlı üretim kapsamında desteklenecek. Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çayıralan gibi ilçelerde çiftçiler, bu desteklerden yararlanarak üretim yapabilecek.

Kaynak: Haber Merkezi