Merkez, Sarıkaya ve Sorgun ilçelerinde bulunan üç köyde, üç çiftçiyle birlikte gerçekleştirilen buğday ekimleri, teknik personel kontrolünde yapıldı. Ekimlerde, İl ve İlçe Müdürlükleri'ne ait doğrudan ekim mibzerleri kullanıldı.
Toprak erozyonu azalır
Yozgat İl Müdürü Tanju Özkaya, toprak işlemesiz tarımın çevre ve çiftçiler açısından faydalarını vurguladı. Özkaya, “Bu sistemde, toprağa herhangi bir işleme yapılmadan, doğrudan ekim gerçekleştirilir ve diğer tarımsal faaliyetler normal şekilde devam eder. Toprak işleme işlemi yapılmadığı için çiftçiler zaman, iş gücü ve yakıt gibi önemli girdilerde tasarruf sağlar. Ayrıca, bitki artıkları toprak yüzeyinde kalır ve bu sayede toprağın organik madde seviyesi artar, toprak erozyonu azalır. Tarım yapılırken çevre de korunmuş olur” dedi.
Uygulamaya devam ediyoruz
Özkaya, toprak işlemesiz tarımın, özellikle Yozgat gibi karasal iklimin hakim olduğu illerde, kuru tarım alanlarında etkili bir sistem olduğunu belirtti. “Bu yöntemi ilimizde yaygınlaştırmak için çeşitli köy ve arazilerde uygulamalara devam ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz gözlemler, verim kaybı yaşanmadığını, hatta bazı alanlarda verim artışı gözlemlendiğini gösteriyor” diye ekledi.
İl Müdürü, toprak işlemesiz tarımda dikkat edilmesi gereken noktaların, her yıl farklı ürün çeşitlerinin ekilmesi ve çiftçilerin teknik destek alması olduğunu belirterek, İl Müdürlüğü olarak her zaman çiftçilere yardımcı olmaya hazır olduklarını ifade etti.