Hacca gitmeye hazırlanan Dursun Doğan tarafından düzenlenen organizasyona akraba, eş, dost ve komşular davet edildi. Mevlit okunup duaların edildiği etkinlikte, katılımcılardan helallik istenirken, öğle namazı sonrası kurulan sofralarda yemek ikramı yapıldı.
Atalarımız yüzyıllarca bunu devam ettirmiş
Geleneği yaşatmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Dursun Doğan, “Biz bu geleneğe ‘Hacı pilavı’ diyoruz. Dedelerimiz, atalarımız yüzyıllarca bunu devam ettirmişler. Son dönemlerde ekonomik sebeplerle biraz azalsa da biz bunu imkanlarımız dahilinde yaşatmaya çalışıyoruz. Güzel bir gelenek, ben de bu yıl yerine getirdim. Elhamdülillah çok da güzel oldu. Rabbim hayırlısıyla gidip gelmeyi nasip etsin, gidemeyenlere de en kısa zamanda nasip etsin” dedi.
Dedelerimizden bize kalan bir miras
Hacı yemeğinin, hac öncesi sevdiklerden helallik istemek anlamına geldiğini belirten Hasan Bilir, “Bu gelenek dedelerimizden bize kalan bir miras. Kardeşimiz Dursun da bunu layıkıyla yerine getirdi. Allah ondan razı olsun. İnşallah bizden sonrakiler de bu geleneği sürdürür” ifadelerini kullandı.
Etkinliğe katılanlardan Necmettin Telli ise, “İç Anadolu’da uzun yıllardır sürdürülen bu gelenek, hacca gidecek olan kişiler tarafından düzenlenir. Hac öncesi günahsız ve helalleşmiş bir şekilde yola çıkmak için bu yemek verilir. Eskiden meydanlarda yapılırdı ama şimdi hava şartlarına bağlı olarak kapalı alanlarda devam ettiriliyor. Bu geleneğe 7’den 70’e herkes davet edilir” şeklinde konuştu.