Yozgat'ın karısal kesimlerinde yaşamını sürdüren vatandaşlar kış aylarında sobaları tezek, odun, kömür ile doldurup yakarken hem evlerinin içini ısıtıyor hem de dikdörtgen şeklindeki sobaların üzerinde yemeklerini pişirip çay sularını da kaynatabiliyor ve diğer taraftan elbiselerini de üzerine serip kurutuyor.

Yozgat'ın meşhur sobacılar çarşısı, el emeği ile üretimi gerçekleştirilen sobalar ile şehir kültürünün önemli bir parçası olmayı devam ettiriyor. Şehir merkezinde doğalgaz kullanımının hızlı bir şekilde yaygınlaşması ile beraber sohbet talebini azaltsa da doğalgazın daha uğraşmadığı kırsal mahallelerde ve köylerde soba kullanımı sürüyor. Özellikle de çetin kış koşullarında kırsalda yaşamını sürdüren Yozgatlı vatandaşlar için ‘tezek sobası’ veya ‘kara soba’ şeklinde bilinen sac sobalar vazgeçilmez bir ısınma gereci olmaya devam ediyor. 

Yozgat'taki Sobacıların Yoğun Mesaisi Devam Ediyor  (2)

Kömür fiyatlarında meydana gelen artışın da etki göstermesiyle beraber kırsaldaki Yozgatlı vatandaşlar, turbo sobalar yerine daha çok uygun maliyetli ve verimli olarak bilinen sac sobaları kullanmayı tercih ediyor. Sobacılar çarşısı esnafı, gerek üretim gerekse de satış açısından yoğun bir sezon geçiriyor. 

Tütün Neden Gece Toplanır? Tütün Neden Gece Toplanır?

Yozgat'taki Sobacıların Yoğun Mesaisi Devam Ediyor  (4)

SAC SOBALAR DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR

35 yıllık soba ustası yapmış olduğu açıklamada;
“Doğalgazın köylere gitmemesi sebebiyle karasal kesimde soba kullanma talebi sürüyor. Kentte doğalgazın ulaşmadığı hanelerde turbo sobalar kullanılmaya devam ediliyor. köylüler ise üretilen sac sobaları kullanmayı tercih ediyor. Eski zamanlarda 3 ile 4 çeşit soba kullanılırken şimdi ise 20 çeşit soba mevcut. Kendi imalatımız olan sobaların fiyatı ise 800 liradan başlayıp tuğlalı ya da kovalı olarak bilinen sobalar 1500 TL ya da emaye sobalar ise 1700 liradan satışa sunuluyor. Doğalgaz öncesinde çeşitlilik daha fazlaydı ve böylece işçilik ile ustalığın değeri büyüktü”
Dedi.

Muhabir: HABER MERKEZİ