Zamlar Durmalı Fahiş Fiyatlar Engellenmelidir !..

Ekonomide bir keyfilik almış başını gidiyor. Zamlar ve fiyat artışları durmak dinlenmek bilmiyor. Serbest ekonomi maalesef soygun ekonomisine dönüşmüş durumda !.. Zamları kimse engelleyemiyor. Faizciler, karaborsacılar ve aracılar para kazanırken, üreticiler zarar ediyor. Bu düzen mutlaka değişmelidir. Ekonomiye omuz veren üreticiler zarar ederken; aracı ve tefeciler işin yağını sömürüyorlar.

Aracı, tefeci ve karaborsacı- marketçi firmalar ürünlere sürekli zam yaparak piyasaları yükseltiyor. İşin en ilginç olanı da yeni alınmış ürünle birlikte kasadaki, depodaki ve raftaki ürünlerin de fiyatları artırılmakta üç kuruşluk ürün kat kat zamlanarak zammın oranı yüzde 50’ye, yüzde 300’e yüzde 500’e çıkarılmaktadır. Bu vicdansızlık alıcıyı canından bezdirmiş durumdadır. Onun için diyoruz ki: bu keyfilik durdurulmalıdır.

Yasa mı değişecek, kanun mu çıkarılacak bir an önce gündeme alınmalıdır. Üretici desteklenmeli, aracı ve tefeciler engellenmelidir. Asıl faizcilik de işte budur. Bir ürün kaça alınmış kaça satılıyor bunu tüketici bilmeli ve kendi hakkını savunmalıdır. Kesinlikle ürünlere yapılan zamlar yıllık enflasyon oranında olmalıdır. Her ay, her hafta ve her gün yapılan zamlar tamamen keyfilikten kaynaklanıyor.

Devlet de ürüne zam yapmamalı; yılın belli ayında enflasyon oranında zam yapılmalı. Memur, işçi ve emeklilerin maaşlarına zam yapmak da asla çözüm olmuyor. Çünkü aynı oranda bütün ürünlere zam yapılıp memur zammı etkisiz hale getiriliyor; yanı devletin verdiği zam anında eriyor. Bunun çözüm olmadığı açık ve net bellidir; işçiye memura zam ve aynı oranda ürünlere zam!..

Ekonomide en önemli konulardan biri de kamuda yapılması gereken tasarruf konusudur. Devletin her kademesinde eşit ve adil oranda bir tasarrufa gidilmelidir. Lüzumsuz harcamalar önlenmelidir; kişiye ödenen çift maaşlar durdurulmalı keyfi harcamalar engellenmelidir. Laf olsun diye değil gerçek manada bir tasarruf politikası uygulanmalıdır.

Köylüye ve üreticiye destek olunmalı, üreticinin malı en uygun şekilde tüketiciye ulaştırılmalıdır. Aracı, Toptancı ve karaborsacıda kontrol edilerek enflasyon ve maliyet oranında zam yapmasına müsade edilip fahiş fiyatlar engellenmelidir. Devletin aldığı kurallara uymayanlara para cezasının yanında kapatma cezası da verilerek keyfilik engellenmelidir. İfade ettiğimiz gibi bu konuda kanunsa kanun, yasa ise yasa çıkarılıp hayat pahalılığının önüne mutlaka ama mutlaka geçilmeli keyfi yapılan zamlar durdurulmalıdır. Yoksa ekonominin önündeki engeli aşmak mümkün değildir. Garip guraba, fakir fukara zor ve perişan durumdadır. Bu engellenmezse üretici de tüketici de perişan olmaya devam edecektir...