Etkinlik, il ve ilçe müdürleri, teknik personel ve çiftçilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Tarım Yağmur (3)

Yağış simülasyonunda sürülmüş tarım alanından, toprak işlemesiz tarım alanından, anızlı tarladan ve meradan alınan toprak kesitleri yan yana sergilendi. Bu kesitlerin üzerine 10 dakika boyunca suni yağmur yağdırıldı. Deney sonunda, toprak işlemesiz ekilen, meradan alınan ve anızlı toprak kesitlerinde yağmurun toprağa daha iyi emildiği ve yüzey akışının çok düşük olduğu gözlemlendi. Buna karşın, sürülmüş tarım alanından alınan kesitte yüzey akışının yüzde 60-70 oranında daha fazla olduğu ve yağmurun büyük kısmının toprağa nüfuz etmediği belirlendi.

Yozgat’taki o başkan Mansur Yavaş ile görüştü Yozgat’taki o başkan Mansur Yavaş ile görüştü

Tarım Yağmur (1)

Çiftçilere Uygulamalı Gösterim

Etkinlik kapsamında toprak işlemesiz tarımın toprak erozyonunu azaltarak toprağın suyu muhafaza etmesini sağladığı çiftçilere uygulamalı olarak anlatıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, bu tarım yönteminin çevre ve tarım açısından taşıdığı önemi vurgulayarak şu açıklamayı yaptı: “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 13 yıldır korumalı tarım çalışmaları kapsamında toprak işlemesiz tarımın yaygınlaşması için eğitim, yayım ve demonstrasyon faaliyetleri yürütüyoruz. İklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle toprağın ve nemin muhafazası daha da önem kazandı. Toprak işlemesiz tarım sayesinde daha az akaryakıt tüketiliyor, organik madde seviyesi artıyor, erozyon azalıyor ve toprak nemini daha iyi muhafaza edebiliyor.”

Tarım Yağmur (2)

Etkinlik sonrası köylerde üç çiftçi, toprak işlemesiz ekime başlama kararı aldı. Yetkililer, bu yöntemin çiftçilerin ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Muhabir: Haber Merkezi