Ankara Radyoevi, Cumhuriyet’in ilanından sonra inşa edilen en modern yapılardan biri olarak 28 Ekim 1938’de yayın hayatına başladı. Türkiye’nin ilk radyo istasyonlarından biri olan Ankara Radyoevi, sadece bir radyo istasyonu olmanın ötesine geçerek Türkiye radyolarının “Merkez Postası” unvanını kazandı. 83 yıllık yayın hayatı boyunca, “halk üniversitesi,” “radyoculuğun okulu” ve “Cumhuriyetimizin güçlü sesi” olarak tanındı.

Altındağlı Kadınlar Çamlıdere’de Kültür Gezisi Altındağlı Kadınlar Çamlıdere’de Kültür Gezisi

Ankara Radyosu’nun İlk Stüdyosu Ulus’ta Kuruldu

Türkiye’de radyo yayıncılığı 1927’de PTT’nin Ankara ve İstanbul’da kurduğu telsiz istasyonlarıyla başladı. Ankara Radyosu’nun ilk stüdyosu ise 1929’da Ulus’taki postanenin bir odasında hizmete girdi. Bu stüdyo, radyo yayıncılığının gelişimine öncülük ederek farklı yerlere taşındı ve zamanla Ankara Radyosu modern bir yapıya kavuştu. 1936’da devlet tekeline geçen radyo yayıncılığı, 1937’de inşasına başlanan yeni radyo binasıyla taçlandı. 1938’in Temmuz ayında tamamlanan ve Cumhuriyet’in 15. yılına denk gelen açılışında, 120 kilowatt gücündeki verici ile yapılan yayınlar milyonlarca kişiye ulaştı.

Cumhuriyet’in Modernleşme Çabalarına Öncülük

Cumhuriyet’in modernleşme çabalarının bir parçası olan Ankara Radyosu, 1948’de kısa dalga üzerinden uluslararası yayın yapmaya başladı. Bu yayınlar daha sonra “Türkiye’nin Sesi Radyosu” adı altında devam ederek Türk kültürünü, sanatını ve haberlerini dünyaya duyurdu. Ankara Radyosu, eğitim ve kültür içerikli programlarıyla halkı bilgilendirirken, radyofonik tiyatro gibi yenilikçi yayınlarla sanata olan ilgiyi artırdı. Ayrıca Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği türlerinin gelişimine önemli katkılar sağlayarak, binlerce türkü derleyip arşivledi.

Türk Radyo Tarihinin Vazgeçilmez Parçası

Atatürk’ün çok sesli müzik hedefine katkı sağlayan Ankara Radyosu, halkı bilgilendiren, eğiten ve kültürle buluşturan bir kaynak haline geldi. Müzeyyen Senar gibi sanatçılar, Ankara Radyosu’nun eğitimdeki rolünü vurgulayarak, radyoyu bir “eğitim yuvası” olarak nitelendirdi. Cumhuriyet döneminin en önemli kültürel miraslarından biri haline gelen Ankara Radyosu, bugün de Türk radyo tarihinin vazgeçilmez bir parçası olarak yayın hayatına devam ediyor. Haber Merkezi

Editör: Kadir Görgülü