Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyünde bulunan 2 bin 400 yıllık Alexandria Troas Antik Kenti’nin yaklaşık 12 bin kişilik tiyatrosu, gelecek yıllarda yapılacak kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. 1 Temmuz’da başlayan kazı çalışmaları, yıl sonuna kadar devam edecek ve antik kentin merkezi olan forum alanında yoğunlaşacak.

Kazı Çalışmaları 2011 Yılından Beri Devam Ediyor

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Öztepe başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları, 2011 yılından beri sürdürülüyor. Bu yıl yaklaşık 40 kişilik bir ekip tarafından yapılan kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ve desteği ile yürütülüyor. Ayrıca, Ankara Üniversitesi ve İÇDAŞ A.Ş. tarafından da destekleniyor.

Milli Mücadele Müzesi'nde Anlamlı Etkinlik Milli Mücadele Müzesi'nde Anlamlı Etkinlik

Antik Tiyatro Hala Gün Yüzüne Çıkmayı Bekliyor

Kentin merkezinde devam eden kazıların yanı sıra, antik kentin yaklaşık 200 metre uzağında zeytin tarlaları içinde yer alan ve Kuzey Ege Denizi ile Bozcaada manzarasına sahip olan tiyatro, bölgenin en büyük tiyatrosu olma özelliği taşıyor. Alexandria Troas Tiyatrosu’nun kapasitesinin yaklaşık 10-12 bin kişi olduğu ve antik tiyatrolar arasında önemli bir yere sahip olduğu düşünülüyor. Prof. Dr. Erhan Öztepe, tiyatronun bugüne kadar kazılmamış olduğunu, ancak mevcut izler ve yüzeydeki yapılar üzerinden, tiyatronun sahne binasının 20 metreye yaklaşan boyutlara sahip olduğunu belirtti.

Yunan Kökenli Erken Dönem Tiyatrosu

Prof. Dr. Öztepe, tiyatronun erken dönem Yunan tiyatrolarıyla benzerlik gösterdiğini belirterek, "Yunan tiyatroları genelde bir yamaca yaslanır ve oturma sıraları bu yamacın oyulmasıyla yerleştirilir. Alexandria Troas Tiyatrosu da bu şekilde inşa edilmiş gibi görünüyor. Tiyatronun inşa tarihi Yunan kökenli olabileceği gibi, Roma İmparatoru Hadrian döneminde tadilat geçirdiği ve yeniden düzenlendiği tahmin ediliyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi