Hz. Peygamber (a.v.s)'e ümmetinin ömrü gösterilmiş. Resûlullah (a.s.), önceki ümmetlerin ömrüne nispetle kısa olduğu için, amelde onların uzun ömürde işlediklerine yetişemezler diye bu ömrü kısa bulmuş. Bunun üzerine Cenab-ı Hak bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'ni vermiştir. (Muvatta,) Kadir Gecesi'nin gündüzünü de gecesi gibi ihya etmek gerekir. Onun fazileti de, gecesi gibi büyüktür.

“Biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi,( içerisinde Kadir Gecesi olmayan) bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rab’lerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. (Kadir, 1/5)

Enes b. Malik'ten (ra) rivayete göre; Peygamberimiz (sav), "Dört gece vardır ki, geceleri gündüzleri, gündüzleri de geceleri gibi (faziletli)dir. O gün ve gecelerde Allah Teâlâ, yağmur ve bereketi bol bol ihsan eder, insanları cehennemden azad eder, çok miktarda ihsanda bulunur.

Bu geceler; Kadir Gecesi ve sabahı, arefe gecesi ve sabahı, Berat Gecesi ve sabahı, cuma gecesi ve sabahı." buyurmuşlardır. Bu gece çokça dua etmeliyiz. Çünkü dua, ibadetlerin özü, acz içindeki insanın Her şeye gücü Yeten'i (cc) imdada çağırmasıdır. Dua, sıradan "istemenin ötesinde, Allah Teâlâ'nın Rab’lik ve İlâh’lık hakikatine en köklü bir sığınma hâdisesidir:

“De ki: Kulluk ve duanız olmasa ne ehemmiyetiniz var!" (Furkan, 77) Allah Resulü (sav) bu geceyle ilgili olarak bizlere şunları öğütledi: “Kim inanarak ve sırf Allah rızası için Kadir Gecesi'nde kalkarsa geçmiş günahları bağışlanır.”

Demek ki, bu geceyi değerlendirmenin birinci şartı kalkmak, yani gafletle geçirmemektir. Allah Resulü (sav) namaz kılmış, Kur'an okumuş, dua ve tefekkürde bulunmuştur. Yine Allah Resulü (sav): “Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan ondan nasibini almıştır.” buyurur. Kadir gecesini ihya etmek için yatsı ve sabah namazını cemaatle kılmaya özen gösterilmeli...

Kadir Gecesi'ni, namaz kılarak, Kur'ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli. Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

“Kadir Gecesi dua ve istiğfar etmek de çok önemlidir. Kur'ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir.” Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Rasûlullah (sav)'e: “- Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlullah (sav): “-Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fağfu annî: -Allah'ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni de affet.” diye dua et, buyurdu..

Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.

Bu geceyi ihya etmekten maksat, bir saat dahi olsa gecenin bir kısmının ibadetle, canlı ve uyanık geçirilmesidir. Kur’an ve hadis okuma, dua ve tevbe, tesbihat ve salâvat, dini sohbetler, gece namazı ve kaza namazları başta olmak üzere, Allah rızası için daha başka iyilik ve güzelliklerle, bu mübarek geceden mümkün mertebe faydalanmaya çalışmalıdır. Rabbim namazlarınızı niyazlarınızı, oruç ve tüm ibadetlerinizi kabul buyursun. Kadir Geceniz de hayırlı ve mübarek olsun!