Gündem

Sorgun’da Odun Ateşinde Pişen, Dışı Çıtır, İçi Yumuşacık Bir Lezzet…

Yozgat’ın Sorgun ilçesine özgü, sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelen “Sorgun yağlısı”, eşsiz lezzetiyle sofraları süslüyor.

Katmer benzeri dokusu ve doyurucu yapısıyla dikkat çeken bu geleneksel lezzet, Sorgun halkı için önemli bir yere sahip.

Unutulmaz bir tat

Yapımı zahmetli olan Sorgun yağlısı, un, su, tuz ve maya ile yoğrulan hamurun ince ince açılması, ardından bol tereyağı veya sıvı yağ ile yağlanarak rulo haline getirilmesiyle hazırlanıyor. Spiral şekline getirilen hamur, odun ateşinde pişirilerek, dışı çıtır, içi ise yumuşacık hale geliyor. Sonuç ise damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.

35 yıldır fırıncılık yapan Ertuğrul Orhan, bu lezzetin her zaman tercih edilen bir kahvaltılık olduğunu belirterek, “Gece 03.00 gibi Sorgun yağlısı yapımına başlarız, sabah 06.00’dan itibaren çıkar ve saat 11.00’e kadar temin edilir. Yedi kat yağlanarak açılan hamur, ‘yağlı’ adını alır. Sorgun’a özgü bir tat olup, ustalarımız bu lezzeti en iyi şekilde yapar” dedi.

Sorgun Yağlısı, Artık Coğrafi İşaretli

Sorgun yağlısının benzersizliğini koruması amacıyla 2021 yılında Türk Patent Kurumu’ndan tescil aldı. Ertuğrul Orhan, "Sorgun Belediyesi’nin desteğiyle, bu geleneksel lezzet artık patentli. Farklı şehirlerden gelenler de Sorgun yağlısının tadına bakabiliyor” diyerek ürünün daha geniş kitlelere tanıtılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sorgun Yağlısı Türkiye Genelinde İlgi Görüyor

Sorgun Belediye Başkanı Mustafa Erkut Ekinci, Sorgun yağlısının sadece yöre halkı değil, çevre illerden de büyük ilgi gördüğünü ifade etti. "Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayan hemşehrilerimiz, Sorgun yağlısını sıkça sipariş ediyor. 2021 yılında tescilini alarak dünya çapında tanıtımını yapmaya başladık. Şu an kargo yoluyla, her gün onlarca Sorgun yağlısı gönderiliyor. Henüz tüm Türkiye’de tanınmasa da, zamanla daha fazla kişi bu lezzeti keşfedecek" dedi.