- Yüksek sıcaklıkta çalışma imkanı sağlar, termokimyasal hidrojen üretimi potansiyelinden dolayı tercih edilebilir.
- Erimiş flüorür tuzları çok düşük buhara sahiptir bundan dolayı düşük basınç oluşturur reaktördeki
 kap ve boruların daha uzun ömürlü olmasını sağlar,
- Arıza korumalı drenaj, pasif soğutma ve yakıttaki uçucu fisyon ürünlerinin azlığı nedeni ile güvenilir bir ortam oluşturur.
- Yakıt ikmali, işleme ve fisyon ürünlerinin üretimi kapalı ortamda çevrimiçi olarak gerçekleştirilebilir olması ayrıca yüksek verimlilik sağlar.
- MSR'ler, katı yakıt reaktörlerinin ihtiyaç duyduğu harmanlama ve imalata gerek kalmadan, geniş ölçüde değişen bileşimlerdeki aktinit beslemelerinin homojen tuz çözeltisine eklenmesine imkan tanır.
 MSR'nin bir diğer özelliği olasılıkla termal spektrumlu bir nükleer atık yakıcı olmasıdır. Geleneksel olarak, yalnızca hızlı spektrumlu reaktörlerin kullanılmış nükleer yakıtın yeniden kullanımı veya azaltılması için uygun olduğu düşünülür. Atık yakma prosesi kullanılmış nükleer yakıttaki uranyumun bir kısmının toryum ile yer değiştirilmesi ile sağlanmıştır. Uranyum ürün çekirdekleri (örneğin plütonyum ve amerikyum) tüketilen ürün çekirdeklerinden net üretim oranı, tüketim oranının altında olduğundan nükleer atık yakıt depolama ve nükleer yayılma gibi teknik sorunlar kısmen ortadan kalkar.    Erimiş tuz reaktörü (MSR), yakıtın kendisi veya birincil soğutucunun erimiş bir tuz karışımı olduğu  reaktör türüdür. Yüksek sıcaklık ve düşük basınçta çalışır.[8] Erimiş tuz termal, epitermal ve hızlı reaktörler için kullanılabilir. 2005'ten bu yana hızlı spektrumlu MSR'ler (MSFR) odak olmuştur[9]. Diğer tasarımlar entegre erimiş tuz (örn. IMSR) ve erimiş klorür tuzu hızlı reaktörleri (MCSFR) içeriyor.Erken termal spektrum kavramları ve güncel olanların çoğu, erimiş florür tuzu içinde çözülmüş uranyum tetraflorür (UF4) veya toryum tetraflorür (ThF4) üzerine kuruludur. Akışkan, grafit nötron moderatörlü bir çekirdeğe akarak kritik eşiğe ulaşır. Yakıt grafit bir matris içinde dağılmış olabilir. Tasarımlar, fisyon olaylarına neden olan nötronların ortalama hızının daha yüksek olması nedeniyle termal reaktörden daha doğru bir şekilde epitermal reaktör olarak
  adlandırılır[10]. MCSFR grafit moderatörünü ortadan kaldırır. Yeterli miktarda tuz ve bölünebilir malzeme kullanarak kritikliğe ulaşırlar. Çok daha fazla yakıt tüketebilir ve yalnızca kısa ömürlü atık bırakabilir. Çoğu MSR tasarımı, 1960'ların Erimiş Tuz Reaktörü Deneyinden (MSRE) türetildi. Varyantlar arasında, daha büyük kapalı yakıt döngüsü yeteneklerine yardımcı olmak için genellikle bir metal klorür, örneğin plütonyum (III) klorür olan erimiş tuz yakıtlı bir soğutma ortamı olarak kurşun kullanan kavramsal İkili sıvı reaktörü bulunur. Diğer dikkate değer yaklaşımlar arasında, erimiş tuzu geleneksel reaktörlerin yerleşik yakıt çubuklarında kaplayan Kararlı Tuz Reaktörü (SSR) konsepti yer alır. Bu son tasarım, 2015 yılında danışmanlık firması Energy Process Development tarafından en rekabetçi tasarım bulundu[11][12]. Geliştirilmekte olan başka bir tasarım da TerraPower'ın Erimiş Klorür Hızlı Reaktörüdür. Konsetpt atmosferik basınçta reaktör çekirdeğindeki doğal sıvı uranyum ve erimiş klorür soğutucuyu karışımıyla çok yüksek sıcaklıklara ulaşır[13].
2.d) Süper kritik su soğutmalı reaktör (SCWR)
Süperkritik su reaktörü[8] azaltılmış ılımlı bir su reaktörü konseptidir (Şekil d). Yakıt içindeki fisyona   neden olan nötronların ortalama hızı termal reaktörlerdeki nötronlardan daha hızlı olduğu için epitermal reaktör olarak adlandırılır. Çalışma sıvısı olarak kritik üstü su kullanır. SCWR'ler temel olarak doğrudan, tek seferlik bir ısı değişim döngüsü ile daha yüksek basınç ve sıcaklıklarda çalışan hafif su reaktörleridir (LWR). Genel olarak tasavvur edildiği gibi, kaynayan su reaktörü (BWR) gibi doğrudan bir döngüde çalışacaktı. Çalışma sıvısı olarak süper kritik su (kritik kütle ile karıştırılmamalıdır) kullandığından, yalnızca bir su fazına sahip olacaktır. Bu, ısı değişim yöntemini basınçlı su reaktörüne (PWR) daha benzer hale getirir. Hem mevcut PWR'lerden hem de BWR'lerden çok daha yüksek sıcaklıklarda çalışabilir.Süper kritik su soğutmalı reaktörler (SCWR'ler), yüksek termal verimlilik (yani, mevcut LWR'lerin %33'üne karşılık yaklaşık %45) ve önemli ölçüde basitleştirme sunar.SCWR'nin misyonu, düşük maliyetli elektrik üretimidir. 
Devamı Yarın...