Gündem

Yozgat’ta Atık Malzemelerle Tarihi Yazdı!

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde bulunan Türk Telekom Anadolu Lisesi'nde, koridorlar tarihe iz bırakmış kişilerin resim ve kabartmalarıyla adeta bir zaman yolculuğuna dönüşüyor.

Loading...

Okulda görev yapan Resim Öğretmeni Suat Çetin, okulun iç mekanlarını tarihle buluşturmak için büyük bir çaba sarf etti. Öğrencilerinin tarih, edebiyat ve Türk kültürü gibi konularda bilinçlenmesini isteyen Çetin, duvarları tarihe tanıklık eden eserlerle süsledi.

Metehan, Atilla, Sultan Alparslan, Piri Reis ve Mustafa Kemal Atatürk gibi tarihe damgasını vurmuş büyük isimleri resmeden Suat Çetin, çoğunlukla öğrencilerinin desteğiyle, bazen de kendi boş zamanlarını kullanarak kalıcı ve etkileyici eserler yaratmayı amaçladı. Tarih koridorunun ilk çizimi ise Sultan Alparslan ile başladı.

Atık Malzemelerle Tarih Canlandırması

Çetin, Malazgirt Meydan Muharebesi'ni canlandıran bir çalışmada Sultan Alparslan'ı resmetti. Eserin en dikkat çeken özelliği ise tamamen atık malzemelerle yapılmış olması. Çetin, okulda bulunan kağıt, kumaş, plastik ve eski okul perdeleri gibi malzemeleri kullanarak bu tarihi figürü yarattı. Çetin, “Sultan Alparslan’ı canlandırdığım çalışmada, okulumuzda bulunan atık malzemelerden faydalandım. Yalıtım filesi, mukavva ve eski okul perdelerini kullanarak eseri tamamladım” dedi.

Fatih Sultan Mehmet ve Öğretmenler

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesini anlatan bir diğer çalışmasında ise Çetin, okuldaki öğretmen arkadaşlarına da yer verdi. İstanbul’un fethini anlatan kompozisyonda, öğretmenlerinin portreleri yer almakta. Dönemin kıyafetleriyle bu kompozisyonda yer alan öğretmenler, öğrencilere tarihi atmosferi yaşatmayı amaçladı. Çetin, “Okulumuzda görev yapan yaklaşık 27 öğretmenimizin portrelerini çizdim. Dönemin kıyafetleriyle bir kompozisyon oluşturarak, fethin içinde biz de bulunmuş olduk” ifadelerini kullandı.

Sıfır Maliyetle Büyük Başarı

Okulun giriş kısmındaki harf çalışmaları, mukavva kullanılarak yapılırken, yaldızlı boya tekniğiyle renklendirildi. Çetin, İtalyan boya tekniği kullanarak, okulun görsel atmosferine büyük bir katkı sağladı. “Böyle bir çalışmanın maliyeti yaklaşık 15 bin TL olabilirdi. Ancak, sıfır maliyetle ve atıkları değerlendirerek bu projeyi hayata geçirdik” dedi.

Türk Tarihine Saygı Duruşu

Okulda Orhun Kitabeleri, Piri Reis'in dünya haritası, Metehan ve Çin Seddi, Atilla, Bilge Kağan gibi Türk tarihinin önemli figürlerine yer verildi. Suat Çetin, bu çizimlere devam edeceğini belirterek, öğrencilerine tarih bilincini aşılamak adına büyük bir çaba harcadığını vurguladı.

Okul Müdürü Musa Doğançay ise, öğretmen Çetin’in büyük emekleriyle okulun büyük bir değişim yaşadığını ve bu projelerin okula olan ilgi ve güveni artırdığını belirtti. Velilerin de okuldaki değişimden memnuniyet duyduğunu belirten Doğançay, “Bu projeleri cebimizden para harcamadan gerçekleştirdik. Suat Çetin’in emeğiyle okulda büyük bir dönüşüm yaşandı” şeklinde konuştu.