İçindeki memleket sevdası, hemşehri aşkı, cömert gönlü, güçlü estetik kalemi, sıcak ve samimi kişiliğiyle Türkiye genelindeki kültür-sanat ve edebiyat kurumlarının programlarına çok severek davet ettikleri değerlerimizden biri olan Şair Osman ŞAHBAZ; ferdi imkanları ve zahmetli fedakarlıklarıyla kurduğu AKSEDER’in açılışında, ülkemizin dört bir yanından saygın kalemşörleri davet ederek hem mütevazi derneğini hem de saklı cennet Akdağmadeni’ni tanıttı.
Aralarında Ayla Mediha ESEN, Kelami AKDEMİR, Harun ÇELİK, Sait SARGIN, Hatice Toprak ÇEVİK, Tutkun DURUKAN, Ali DEMİR, Bilal YILMAZ, Demet ESEN, Meltem BALCAN, Ayşe PASLANMAZ, Orhan ÇINAR, İbrahim DAMAR, İlyas DAMAR, Nurettin DAMAR, Fatma Özger BİLGİÇ ve Şeyhmus ÇİÇEK gibi şair, yazar, gazeteci, işadamı, bestekar, radyo ve televizyon programcılarının da yer aldığı birbirinden seçkin kültür ve tanıtım elçileri arasına, kıymetli Başkan Osman ŞAHBAZ, Babam Rıfat ÇAKIR’la beraber beni de davet etti.
Otantik aksesuarlar ve etnoğrafik malzemelerle süslü dernek binasının muhteşem atmosferinde, annesi Fatma ŞAHBAZ ve eşi Sonay ŞAHBAZ tarafından özenle hazırlanan bütünüyle yöresel Yozgat yemekleri, tâa Boğazköy’de pişirilip getirilerek Anadolu konukseverliğinin tarif edilmez güzelliği eşliğinde tüm konuklara ikram edilirken, teşrif eden herkes Akdağmadeni’nin misafirperverliğine, dekoratif estetiğine, sanatsal zenginliğine ve insan değerlerine hayran kaldılar. Bu iki gönlü zengin hanımefendi tarafından gönül cömertliğiyle hazırlanan onlarca yemeklerin arasında Herle, Madımak Cacığı, Mıhla, Bulamaşı, Soğrümlük, Oğsüz Doyuran, Yaprak Sarması, Yumurta Tatlısı, Sini Tatlısı, Pirinçli Sütlü, Haside, Parmak Çörek, Su Böreği, Saya Çöreği vb. yemeklerimiz vardı ama hepinizinde bildiği gibi en dikkat çekici olanı tabii ki de tescilli yemeğimiz Arabaşı oldu. Profesyonel makinaları, sanatsal kareleri ve imrenilir objektifiyle daha önce de Yozgat’ımızın bir çok ilçesini resmedip, kültürel platformlarda yayınlayarak tanıtan usta Fotoğraf Sanatçısı Giresunlu Orhan ÇINAR; “En sevdiğim ilçeniz Akdağmadeni oldu, çünkü buradaki manzara, tarihi zenginlik ve coğrafik güzellik Karadeniz bölgesinde bile yok” dedi.
Güzelliği, güleryüzü ve hitabetiyle dikkat çeken lirik şiirlerin usta kalemi Demet Esen; Arabaşı sofrasına ilk defe oturduğunu belirterek; “Arabaşı yemeğini çok duydum, görsel medyadan da görüntülerine ulaştım, beslenme tarzımız genellikle çiğneme formatında olduğundan, hamur yutma yeteneğini kazanmaya alışabilmemiz için kesinlikle bu toprağın tevazusuyla büyümemiz gerekirdi hissindeyim, ama kaz etinden yapılmış enfes çorbasından 5 kase daha içebilirim.” dedi.
İş dünyasının sevilen değerlerinden Çorumlu işadamı İbrahim DAMAR; step iklime sahip bir coğrafyada, nasıl bu kadar gür orman olur anlamıyorum, suların lezzeti memba tadında, bayıldım bu ilçeye ve muhteşem insanlarına” dedi.
İbrahim DAMAR’ın kendisi gibi işadamı kardeşi İlyas DAMAR ise, “Gözümüzün önünde Akdağmadeni gibi bir cennet var iken, biz hâlâ Akdeniz ve Ege kıyılarına gidiyoruz. Saklı Cennet dedikleri burası olsa gerek” dedi.
Edebiyat otoritelerince sentaksı öğrencilere örnek gösterilen didaktik şiirlerin duayeni Meltem Balcan, İstanbul’un en elit semti Beşiktaş Fulya’da ikamet eden ve değişik coğrafyaları gezmeyi çok seven bir seyyah. Başkan Osman ŞAHBAZ’a daveti için teşekkür ederken; “Benim en sevdiğim içecek saleptir. Salep içmediğim bir günü bile hatırlamıyorum. Ama salep bitkisinin ne olduğunu ve en kaliteli salepin de Akdağmadeni’nde yetiştiğini sayenizde şaşırarak öğrendim” dedi.

Peri Kızı mahlası ile düzenlediği uluslararası şiir organizasyonlarıyla Kapadokya bölgesini resmi kurumlardan daha etkili ve daha kapsamlı bir formatta dünyaya tanıtan Radyo 50’nin sahibi Ayşe PASLANMAZ ise; “Ben bu bölgenin insanıyım, Nevşehirliyim. Yemek ve beslenme kültürümüzün aynı olduğu hissindeydim. Ama Fatma ŞAHBAZ teyzemizin pişirip ikram ettiği Çullama, Haside, Bulamaşı, Sini Tatlısı, Pirinç Sütlüsü, Bozaş, Herle, Mıhla, Soğrümlük, Öksüz Doyuran, Yumurta Tatlısı ve Saya Çöreğini ilk defa görüyor ve ilk defa tadıyorum. Bir tatmada da bu yemeklerin hepsine müptela oldum.” Diyerek Sonay ŞAHBAZ Hanımdan teker teker tariflerini aldı. Kendisi Adıyamanlı olup, otantik giysisi, etkili hitabeti ve güler yüzlü iletişimiyle tüm dikkatleri üzerine çeken, başta Tarsus ve Çanakkale olmak üzere bir çok yerde geniş katılımlı şiir edebiyat programlarına imza atan, duygu şiirlerinin usta kalemi Fatma Özger BİLGİÇ ise; “Allah’ım tarihine, coğrafyasına, milli ve manevi değerlerine bu kadar samimi ve özünden hassasiyet gösteren, misafirine güler yüz ve ikramda hiç kusur etmeyen bu kadar cömert gönüllü insanlar var mıymış, yaşattığınız güzelliklerle Akdağmadeni bundan sonra her gittiğim mekanda benim dilimden asla düşmeyecek” dedi. Akdağmadeni’nin sevilen gönüllerinden Nazmi ALTUN ve İlhan ALTUN, AKSEDER üyelerine ve konuklara Kadıpınarı mevkiinde bulunan bağ evlerinde bütünüyle yöresel ürünlerden teşkil muhteşem bir kahvaltı ikram ettiler. Konuklar karla kaplı ormanların arasında yüzlerce kare resim ile sosyal medya kanalları ve televizyon programlarında değerlendirmek amacıyla tanıtım videoları çektiler.
Cömert ikramlarla evlerini açıp, tarifsiz güzellikler yaşatan Mehmet ŞEDİT Başkan ve kardeşi Mahmut ŞEDİT hemşehrim ve aileleri de hanedanlıkları ile tüm gönüllerin fatihiydi. Gelen misafirlerin gönüllerini fetheden bir memleket sevdalısı değerde cömert ikramları ve eşsiz misafirperverliğiyle Dolgun Döner’in sahibi Ramazan DOLGUN’du. İzzeti, ikramı, refakati ve iltifatlarıyla Akdağmadeni’nin adına çok büyük saygınlık kazandırdı. Sadece şairlikleri değil, ağaçtan yaptıkları figürler, tasfirler, sembolleşmiş yapı maketleri, tanıtım yazıları ve hayranlık uyandıran resimleriyle birçok sanatsal donatıya sahip İlhan ALTUN, Cerciş COŞAR ve Satılmış GÜVEN emekleri ve eserleriyle hepimizi gururlandırdı.
Şair, yazar ve Türk Halk Müziği sanatçısı Ayla Mediha ESEN, Yozgatlı olduğunu ve Akdağmadeni’ni ilk defa gördüğünü söylerken; “Hemşehrilerimin kibarlığı, asaleti ve misafirperverliği beni çok gururlandırdı” dedi.
Kültür sarayını dolduran Akdağmadenliler, duygulu icrasına ve kusursuz sesine usta Bestekar, Türk Sanat Müziğinin duayeni TRT Koro Şefi Suat YILDIRIM ve bir çok TRT sanatçılarının da hayranlıklarını her yerde beyan ettikleri, fakat Yozgatlı hemşehrilerimizin maalisef çok az bildiği TÜRKSEM kurucusu Türk Sanat Müziğinin usta sanatçısı Kelami AKDEMİR’e eşlik ederek şarkılar söylediler. Bestekar ve güftekar Ali DEMİR ise uduyla bu güzellikleri her mekanda devam ettirdi. Şarkılar, şiirler, sohbetler, yöresel yemekler, Akdağmadeni konulu tanıtım sunumları, tarihi yerler, mesire alanları ve şehir gezileriyle üç gün süren ve içeriği dolu dolu yaşanan bu muhteşem programın sonunda, yurdumuzun her yerinden ilçemize gelen kalemşörler yüreklerini Akdağmadeni’nde bırakarak ayrıldılar. Tüm Yozgatlıların sesi, nefesi, gözü, kulağı konumundaki Çamlık Gazetesi ve Çamlık Tv’nin Genel Yayın Yönetmeni Tarık YILMAZ, canlı yayın ekibiyle ve Gazeteci Yazar Rıfat ÇAKIR’la beraber Akdağmadeni’nin tüm zenginliklerini konu alan kapsamlı bir tanıtım filmi çektiler.

Akdağmadeni Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (AKSEDER) Başkanı Sayın Osman ŞAHBAZ ve cömert gönüllerini tarif etmekte güçlük çektiğim kıymetli ailesinin ferdi imkanları ve fedakar emekleriyle organize ettikleri, AKSEDER üyeleri ve dernek müdavimlerinin tüm konukları evlerine gelmiş gibi ağırladıkları bu gönül güzelliklerinden kazanan elbette ki sadece Akdağmadeni’miz değil tüm Yozgat’ımız oldu. Hemşehriniz olarak adınızla övünürken gururlanıyor, hepinize de mihnet dolu teşekkürlerimi ve Ankara dolusu selamlarımı iletiyorum. Baş tacısınız gönüllerdesiniz.