Kızılcahamam, Ankara’nın kuzeyinde yeşil ormanları ve mis gibi havasıyla cazibe merkezi olan bir ilçe. Eski adı Yabanabad'dır. Kızılcahamam, E5 Ankara-İstanbul Devlet Karayolu üzerinde konumlanmış ve Çubuk, Kahramankazan, Ayaş, Güdül, Çamlıdere ilçeleri ile Bolu ve Çankırı illeri arasında yer alıyor. Kızılcahamam, dağlık ve ormanlık bir konuma sahip. Yeşil doğası ve turistik tesisleriyle tüm ziyaretçilerine hizmet veriyor.

Kızılcahamam, Ankara’nın kuzeyinde yeşil ormanları ve mis gibi havasıyla cazibe merkezi olan bir ilçe. Eski adı Yabanabad'dır. Kızılcahamam, E5 Ankara-İstanbul Devlet Karayolu üzerinde konumlanmış ve Çubuk, Kahramankazan, Ayaş, Güdül, Çamlıdere ilçeleri ile Bolu ve Çankırı illeri arasında yer alıyor. Kızılcahamam, dağlık ve ormanlık bir konuma sahip. Yeşil doğası ve turistik tesisleriyle tüm ziyaretçilerine hizmet veriyor.

Kızılcahamam çok eski yerleşim yeri olarak, tarihi ilk çağlara kadar uzanıyor. Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Galatlar, Romalılar ve Bizanslılar gibi birçok medeniyetin egemenliği altında kalan ilçe, Türklerin 1071 Malazgirt savaşı galibiyeti sonrası Anadolu'ya yerleşmesiyle birlikte Kızılcahamam ve çevresine de yayıldılar.

Ankara'nın Osmanlıların eline geçmesiyle birlikte, Kızılcahamam 1356 yılında Osmanlı Sultanı Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa tarafından fethedildi. 1356 yılından itibaren Ankara Sancağı'na bağlı bir kaza olan Yabanabad, ilçe merkezi Demirciören köyüne taşınmadan önce bugünkü Pazar beldesine bağlı idi. Daha sonra, yol güzergâhında olması ve şifalı suların bulunması nedeniyle 1915 yılında ilçe merkezi Pazar'dan Kızılcahamam'a taşındı.

Kızılcahamam, yemyeşil ormanı, temiz havası ve şifalı sularıyla ünlü bir ilçe. Bu sular birçok hastalığa iyi geldiği, özellikle romatizma rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle bilinir.

spor yeşil-beyaz renkli bir spor kulübüne ev sahipliği yapıyor. Gazi Üniversitesi Kızılcahamam MNT Kadın Futbol Takımı da Kadınlar 1. Ligi'nde mücadele ediyor. Ayrıca, geleneksel olarak yağlı güreş müsabakalarına da ev sahipliği yapıyor.

 Yeşil Doğası ve Yol Üstü Özelliği İle Mola Noktası Olarak Dikkate Değer

İlçe, Köroğlu Dağları gibi önemli dağlara ve Sakarya Irmağı'nın kollarından biri olan Kirmir Çayı'na ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Ankara'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Akyar barajları da Kızılcahamam sınırları içinde bulunuyor.

Kızılcahamam, özellikle ünlü kaplıcalarıyla tanınıyor. Bu kaplıcalar, Roma döneminden beri kullanılıyor ve Türkiye genelinde biliniyor. Şifalı suları sayesinde birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.

Belediye tarafından işletilen büyük ve küçük kaplıca tesisleri bulunuyor. Kent merkezine 16 km uzaklıkta, Güvem bucağının 2 km batısında Sey Hamamı Kaplıcası yer alıyor. Bu kaplıcanın şifalı suları romatizma hastalıklarına, eklem ve omurga kireçlenmelerine, dolaşım bozukluklarına, lumbago ve siyatik gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.

İl içinde en yoğun orman örtüsüne sahip olan ilçe olarak biliniyor. İlçe içinde yer alan ‘Soğuksu Parkı’, yoğun bir nüfus barındıran Ankara için bir akciğer gö- revi üstleniyor. İlçe sahip olduğu bu özellikleri ile hem Ankara’dan hem de civar yörelerden gelen insanların dinlendiği, hoşça vakit geçirdiği ender mesire yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

özel farklı ve eşsiz geliyor. Kızılcahamam kendine özgü florası, temiz havası, kaynak suları ve hayvancılığa uygun olması nedeniyle kekik kokan lezzetleri yemeklerine yansıtıyor.

 

yemek çeşitliliği ve lezzeti bakımından sizi şaşırtacak derece geniş bir yelpazeye sahip olması nedeniyle, bölge restoranlarında kaliteyi ve lezzeti her zaman doğal ortamında tadabilir kaliteli hizmeti bulabilirsiniz.

lezzetler tatmanın hissiyatıyla farklı duygularla keyifli bir gün geçirmenin mutluluğunu yaşayacaksınız.

 

Yine Höşmerim, ev baklavası gibi leziz tatlılar, öllüğün körüğü, kül çöreği, böde, mancar sarması ve sübüre gibi daha önce herkesin sık duymadığı ancak lezzetini bir kere aldıktan sonra unutamayacağı yöresel Kızılcahamam yemek çeşitlerini de tatma olanağını bulacaksınız. Yemek sonrası çay ya da keyif kahvesi vereceğiniz molanın en keyif verici zamanı olarak huzurun rahatlamanın doruğuna varacaksınız.

 

Özellikle yediğiniz lezzetin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını öğrenmek istediğinizde, en çok öne çıkan bu lezzetin Kızılcahamam yöresel yemeklerinin başını çeken kapama olduğunu ve nasıl yapıldığını öğrenmek isterseniz. Kendine has pişirme yöntemi ve süresi ile dikkat çeken bu özel yemek, Ağır ateşte, 3 saate yakın sürede toprak çömlekte kuzu eti ile pilav birlikte pişiriliyor.

Günün yorgunluğunu atmak üzere bir çay ya da kahve molası verdiğinizde çayınızın yanına eşlik edecek taş fırınlarda pişirilen cevizli börek ve kül böreği gibi özel lezzetler size farklı tatları deneyimleme fırsatı bularak, bu lezzetleri,  kahvaltınıza ya da akşam çayınıza eşlik etmesini isteyeceksiniz. Adını piştiği külden alan kül böreği yörenin geleneksel lezzetlerden birisi olarak hep aklınızın bir köşesinde kalacak. Kızılcahamam mutfağının zengin çeşitliliği ve yöresel lezzeti aklınızı başınızdan alırken, bu tadı ve lezzeti zihninize unutulmamak üzere kazıyacaksınız.

İlçede bulunan 5 yıldızlı otellerde kalıp ormanı ve yeşilinin tadını çıkarabilir ya da günübirlik de gidebilirsiniz. Özellikle hafta sonu Başkent’ten oldukça çok ziyaretçisi oluyor. Soğuk su mesire alanına mangalcıların yoğun talebi nedeniyle, bu alanda mangal keyfi için yörenin doğal ortamında yetişmiş ürünlerini ve ormanında yayılan hayvanının kekik kokulu etini alarak oldukça keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

İlçede bulunan çok sayıda lokanta var ve yöresel lezzetleri tadabilme olanağı sunuyor. Ayrıca pazar günleri köylüler yöresel ürünlerini satmak için ilçe pazarında bir araya geliyor. Bu pazarlardan satılan taze ve organik ürünlerden alarak evinize dönebilirsiniz.

Ulaşım

Kızılcahamam, Ankara'ya 80 km uzaklıkta ve E-89 kara yolu ile TEM otoyoluyla ulaşım sağlamak mümkün. Aynı zamanda Esenboğa Havaalanı'na yaklaşık 1 saatlik mesafede yer alıyor olması günü içi kolay ulaşım imkânı sağlıyor.