Odgurmuş: Çevremizde bulunan bazı arkadaşlar çok fanatik (aşırı taraftarlık veya aşırı düşmanlık) davranışlar sergileyebiliyorlar.Bunun sebepleri üzerinde durabilir miyiz?
Ögdülmüş: Evet, bazılarımız, yetişme tarzımız itibariyle, insanlara ve çevremize karşı fazla sevgi duymaz olabiliyoruz.
Çevreye ve dünyaya bu şekilde bakan çoğu kimse sosyal bir harekete katıldıkları takdirde çok fanatik davranışlar içine girebiliyorlar. Bir sosyal hareketin içinde bu insanların davranışları o hareketin fikirleri ile birleştirilerek ideal adamı, dava adamı gibi değerlendiriliyor. Çünkü ortaya koyduğu ve normal zamanlarda ve normal hayat içinde kabul görmeyen fanatikçe davranışlar artık dava adına yapılan öz verilerden başka bir şekilde görülmüyor.
Ebeveynlerin ikisinin de çalıştığı bir aile ortamında yetişen ve orada burada çocukluk geçiren, çocukluğunu yeteri kadar yaşayamayan, annesinden ve babasından yeteri kadar sevgi ve ilgi/alaka göremeyen, içine kapalı, insanlarda aşırılıkların olması daha çok ihtimal dâhilindedir.
Bu gibilerin görüş ve düşüncelerinde ifrat ve tefrit bir arada bulunabiliyor.
Bir fikir hareketine katılan veya taraftar olan insan, aradığı pek çok sorunun cevabını orada bulabilir ve cevaplardan da kendisine tatmin sağlayabilir. Dış dünya ile de irtibat kurmayan bu taraftar, bilgi ve kültürünü geliştirme yolunda yeteri kadar da kitap okumuyor, dergi takip etmiyor, bilgi ve kültür bakımından eksiklerini giderme yolunda bir çaba göstermiyor ise, katıldığı hareketi ya toptan kabul etme şeklinde ya da karşısında olduğu fikirleri toptan ret şeklinde yansımaları oluyor. Mensubu olduğu fikri araştırmadan toptan kabul, karşısında olduğu fikirleri ise yine araştırmadan toptan ret yoluna gidiyor.
İçinde yeterince insan sevgisi olmayanlar, acımasızlıklarını içinde bulunduğu harekete yansıtıp kişilik noksanlığını saldırgan davranarak, aşırı davranarak kapatıyor ve toplumdan öç alma yoluna giriyorlar.
İşin en ilginç tarafı nedir biliyor musun Odgurmuş kardeşim.
Odgurmuş: Nedir? O ilginç olan.
Ögdülmüş: Kişi bulunduğu gurubun içinde ne kadar aşırı (fanatik) davranırsa o kadar itibar görüyor, öne çıkıyor. Normal toplum hayatında aşırı olan fikir ve davranışları için, orada ona aşırı veya fanatik denmiyor, o artık hareketinin en “kahraman” bir üyesidir.
Özellikle radikal hareketlerde insanlar örgüt içinde “keskin-fanatik” olmak zorunda kalıyorlar. Çünkü keskin olmak o örgüt için gerekli olduğu gibi o kişiye de itibar kazandırıyor. Aksi takdirde örgütün dışında kalıyor, örgüt onu dışlıyor.
En keskin konuşan, en çok eleştiren, en çok küfreden, en önde oluyor. Örgüt olumluluğu, ılımlılığı, itidali ve çok yönlülüğü kabul etmiyor. Örgüt içinde mutedil olma imkânı yoktur.
Bu yüzden gerek sol örgütler ve gerekse birtakım dini örgütler taraftarlarını toplumdan tecrit etmek amacıyla birlikte hareket etmeye, birlikte birtakım etkinliklere katılmaya, birlikte ayrı evlerde yaşamaya hem teşvik ederler hem de özendirirler.
Kişi toplumdan ne kadar çok tecrit edilirse, o kadar örgütün adamı olur ve örgütün işine yarar.
Aslına bakarsanız; Mutedil olmak lazımdır. Her duruma ve olaya itidal ile yaklaşmak en doğru ve akıllıca yol olmalıdır.
Aniden parlamak, öfke ilke sağa sola saldırmak, karşı fikirleri hadsiz ve hudutsuz bir şekilde eleştirmek size hiçbir şey kazandırmadığı gibi karşı fikir sahiplerinin fikir ve düşüncelerine de bir etki edemez.
Karşıdakine kızmak yerine onu ve fikirlerini anlamaya çalışmak gerekir. Devamı Yarın...