Son günlerde gözle görülmeyen küçüklükteki virüsün, bir insanı, aileyi dolayısıyla bir şehri, bir ülkeyi, dünyayı dolaşarak nasıl yok edebileceğini, virüsün ortalıkta dolaşmadığını, ortalıkta dolaşan insanların virüsü nasıl bulaştırdığını gördük. Koronavirusler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi çeşitli hastalıklara neden olan ciddi büyük bir virüs ailesidir. Yeni Koronavirüs (Covıd-19) Hastalığı Çin Halk Cumhuriyet’inde ortaya çıkmış, birçok ülkeye yayılmış, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi (salgın) olarak kabul edilmiştir.

Covıd-19 zengin fakir, mevki makam, ırk, inanç vb. ayrımı yapmıyor. Bu virüse dikkat edilmezse temas ettiği yerlerden sevdiklerinize sevdiklerimize yayılıyor. Olağanüstü tedbirler alınmasına rağmen, toplumdaki bireylerin bu tedbirlere uyması çok daha önemlidir. Amacımız yayılmayı önlemek için gerekli tedbirleri alarak hayatta kalmak olacaktır.

Öncelikle sakin olalım, sağlığımız için emek harcayanları dinleyelim. Konu ile ilgili güvenli bilgiyi resmi kaynakların web sayfalarından, açıklamalarından elde edebilirsiniz. Ülkemizde Covıd-19 ilk pozitif vaka 10 Mart 2020 tarihinde saptanmış, vaka sayıları ile ilgili günlük olarak bilgilendirmeler de Sağlık Bakanlığı aracılığı ile yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müdürlüğü “Halka Yönelik Bilgiler” linkinden hastalık, dikkat edilmesi gereken vb. konularda gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz ((https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/covid19 ). Covıd-19 ile ilgili ülkemizdeki son güncel durum detaylarına, Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden sayısal verilerin paylaşıldığı, geçtiğimiz günlerde aktif duruma getirilen “Covid19 Takip Ekranı” linkinden ulaşabilirsiniz.(https://covid19.saglik.gov.tr/).

Bizlerinde üzerine düşen görevler, kendimizi, sevdiklerimizi güvende tutmak için yapabileceklerimiz var.

Neden ve nasıl tedbir alalım derseniz bilindiği üzere virüs Türkiye’ye ülke dışından geldi. Virüsün kuluçka süresi 2 -14 gün arasındadır. Üst solunum yolu hastalıkları, gribal enfeksiyonlarda olduğu gibi belirti vermekte, tedbiri ise biraz daha genişlik göstermektedir. Hasta bireyin öksürme aksırması ile ortama saçılan damlacıklarının solunması, solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile virüs bulaşabilir.
En önemli dikkat edilmesi gereken konu el temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca normal sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Eller yıkanmadan katiyen ağız, burun ve gözlere temas edilmemelidir. Dışarıya çıkmak zorunda olan, görevi başındaki kişiler mümkün ise en az bir metre uzakta bulunmalı, diğer insanlarla temastan kaçınmalıdır.
Sağlıklı yâda herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişi öksürme, hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kâğıt mendille örtmeli, kâğıt mendilin bulunmadığı durumlarda dirsek içini kullanmalıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişinin mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir. Unutmayalım ki! Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu evden dışarı çıkmazsak, virüsün yayılım hızını kontrol altına alabileceğimizi ifade ediyor. Kendimizi, sevdiklerimizi, ülkemizi güvende tutmak, korumak için evde kalalım.

Lütfen Ülken için, Sevdiklerin için, Kendin için sevdiklerinle evindekal

Sevgiyle kal…