Küf bir bakteridir. Nemli bir ortamın ısı ile teması sonucunda oluşan kimyasal bir olaydır. Küfler sporlarıyla üreme özelliğine sahiplerdir. Genel olarak 25-40 derecede ortam ısısını severler. Çabuk çoğalırlar. Gıdalarda özellikler renk, koku ve tat oranında acılık oluşturmaktadır.
HANGİ GIDALARDA KÜFLENME FAZLA OLUR
Su (nem) oranı fazla olan, uygun muhafaza ortamında bekletilmeyen, depolama koşulları uygun olmayan gıdalarda küflenme fazla olmaktadır. Küfler tuz şeker gibi ürünleri tolere etmektedir. Genel olarak bilinen küf çeşitlerinden önemlileri Mikotoksin, aflatoksindir.
Genel olarak süt ürünleri (Yumuşak peynir, yoğurt, tereyağ krema vs.), et ürünleri ekmek unlu mamuller, meyve sebze grupları hububat ürünleri, kuruyemişler (fındık, fıstık vs), salça, turşu, şarküteri, reçel jöle gibi ürünlerde görülme olasılığı fazladır.
KÜFLERİN TEHLİKE DURUMU
Küfler uygun sıcaklık ve nem ortamında zehirli madde toksin üretirler. Bunların başında mikotoksinler gelir. Küfler devamlı bekleyip çabuk çoğaldıkları için
Öksürük, mide bulantısı, baş ağrısı, yorgunluk halsizlik gibi alerjen etkenlere sebep olur.
Ciltte kaşıntı ve kızarıklılık ve tahrişe sebep olur
Bağışıklık sistemine zarar verir
Kanser gibi önemli hastalıklara etkendir.
TÜKETİCİ OLARAK NE YAPMAMIZ GEREKİR
Küflü gıdaları kesinlikle tüketmemesi olmazsa olmazımızdır.
Küflü ürünlerin kokusu bile alerjik ve solunum rahatsızlığına yol açabilir.
Küfü kontrol altına almada en önemli etken temizlik olduğunu unutmayalım.
Almış olduğumuz ürünleri fiziksel olarak kontrol etmeli son kullanma tarihine bakarak almalıyız, saklama koşuluna uygun olarak muhafaza etmeliyiz.
Su oranı yüksek yumuşak gıdalarda küfllenme mevcut ise küf misilleri gıdanın her tarafına yayılmış ürünü tüketmemeliyiz, imha etmemiz gerekir.
Kuruyemişlerde küf tespit edildiği zaman kesinlikle tüketmemeliyiz.
Su oranı düşük sert gıdalarda (kuruyemişler hariç) küf misilleri gıdanın diğer kısımlarına doğru ilerlemekte zorlanır. Bu gibi durumlarda gıda da koku sorunu, renk değişik yoksa gıdanın yüzeyinden ürün kontamine olmadan 2,5 cm kadar kesilip tüketilebilir.
Gıdayı almadan öncesi çok iyi kontrol etmemiz gerekir. Ürünlerin bozulmasına şans tanımamak için tüketeceğimiz kadar ürün almalıyız.
+4 dereceden çıkarılacak olan ürünleri ortam sıcaklığında 30 dakikadan fazla bulundurmamalıyız.
Ayrıca ürünlerimizi güvenilebilir marketlerden almamız gerekir.