Mayıs baharın gelişini çiçeklerin açtığını iklimin değişimini gösteren, sıcak havaların habercisi olarak bilinen bir aydır.
Havaların değişimi ile iklim şartlarına göre insanlar tüketmiş olduğu gıdaları değiştirmek durumundadır. Bulunduğumuz aya ve mevsim şartlarına göre o mevsime ait gerek meyve gerek sebze tüketmek insan sağlığını olumlu etkilemektedir.
Mayıs ayı meyvelerimizin başında çilek, yeşil erik, karadut, yenidünya (malta eriği) gelmektedir. Mayıs ayının meyvelerimizi ve önemini kısaca tanıyalım.
ÇİLEK
Harika kokusu ve görünümü ile albenisi olan bir meyve ülkemizde üretimi fazladır. Oldukça hasas bir ürün olduğu için buzdolabında tüketilmesi önerilir. Antioksidan özelliğine sahip, özellikle A ve C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Aynı zamanda demir, kalsiyum, fosfor, potasyum gibi bileşenler içerir. Kış mevsiminde çilek tüketmek isteyen bireyler çilekleri yıkadıktan sonra -18 derece muhafaza edip (önerilen max: 6 ay) tüketebilirler.
YEŞİL ERİK
Ekşimsi sulu ve sert olan meyve çileğe göre raf ömrü fazladır. Demir emilimini artıran yeşil erik içeriğinde C vitamini olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan şekerini düzenler. Kalp damar sağlığına koruyucu etkisi vardır. Cilt sağlığına iyi gelir yaşlanmayı yavaşlatır, sağlığa faydalarını saymakla bitiremeyiz.
KARA DUT
Dut ağacında yetişen karadut çilek ve yeşil erik gibi güçlü antioksidan özelliğine sahip bir meyvedir. Vitamin bakımından zengin içeriğinde A, B, C, E ve K vitaminleri içerir. Vücudun demir alımını artırır. Kemik dokusunun gelişiminde etkili bir meyvedir. Karadut meyvesi cilde ve sağlığa faydası vardır.
YENİDÜNYA(MALTA ERİĞİ)
Akdeniz bölgesinde yaşayan bireylerin aşina oluğu diğer ismi Malta eriği olarak da bilinen meyvenin mayhoş bir tadı vardır. Özellikle A, B ve C vitamini açısından zengin bir meyve arasındadır. Vitaminin yanı sıra lifli yapısından kaynaklı sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olur. Çekirdeği ile özdeşleşen meyvenin böbrek ve mesane taşlarının düşmesinde faydalıdır.
MEYVELERİ TÜKETMEDEN ÖNCE KESİNLİKLE YIKAMALIYIZ.
Öncelikle meyveler sindirim sitemini hızlı çalıştırması açısından aç karnına tüketmemeliyiz. Meyveler böcek diğer zararlı organizmalardan uzaklaştırmak ve mikroorganizma yükünü yok etmek için bol su ile yıkayıp tüketmemiz gerekmektedir. Kabuklu meyveleri bol suda yıkamalıyız, kabuksuz meyveleri bol su dolu kapta 3-5 dakika bekletip ardından tekrar bol sudan geçirip tüketmemiz sağlık açısından önemlidir.
Sağlıklı yaşamlar dileğimle..
Salih KOŞTAN- Gıda Mühendisi